Петък, 29.09.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"Тогава Исус пак им говори, казвайки: Аз съм светлината на света; който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота." Йоан 8:12

OnLine
RSS Facebook Twitter

Слушателите - ключов аспект при проповядването

Main Pic
Публикувана: 04.09.2019
Автор: Радостин Марчев
Прочетена: 993
Коментари: 0
Голяма част от указанията, свързани с проповядването се отнасят за това как проповедникът може да се подготви добре и как трябва да изнесе своята проповед. Съществува обаче поне още един ключов аспект – слушателите.
 
Без значение дали си даваме сметка за това или не, слушателите винаги участват активно в процеса на проповядването. Ако те не слушат, проповядването е напразно, без значение колко брилянтно е то. Поради тази причина проповедникът никога не трябва да проповядва на себе си или за себе си – той проповядва на конкретни хора, които стоят пред него. За да достигне до тях, той трябва да престане да говори за това, което на него му е интересно или по начина, по който му е най-лесно, а да започне да мисли как да достигне до тях. Това съвсем не означава да остави слушателите да определят какво той да проповядва. Неговата първа задача е да проповядва Божието Слово, без значение дали то се харесва или не. Но Божието Слово не може да бъде проповядвано абстрактно – то винаги трябва да бъде отправено към, свързано с и казващо нещо на конкретни хора в конкретните ситуации, в които те се намират. Разбира се, това прилагане на Словото е работа на Светия Дух. Но няма причина Неговата работа да не започне още с проповедника, който се подготвя за своята проповед.
 
Очевидно хората, на които проповедникът говори, са различни. В едно събрание може да стоят деца, осиновени, разведени, съпруги, неомъжени, овдовели, майки, родители, бездетни, второбрачни, сестри, баби и дядовци, разделени, бащи, съпрузи, роднини, сгодени, братя, хора, които са единствен родител в семейството. Това е голямо разнообразие, но то съвсем не изчерпва възможностите. Всеки един от тези много различни хора се намира на различно място в живота. Те може да са бедни, млади, зрели, болни, здрави, пристрастени към нещо, цветнокожи, безработни, успяващи в живота, професионалисти, малцинства, ученици, богати, умиращи, възрастни, млади, сакати и т.н. Сред факторите, които им оказват различно влияние са политика, порнография, свободно време, данъци, вестници, обяви, индустрия, автомобили, къщи, фитнес, наркотици, образование, телевизия, материализъм, аеробика, затвор, бизнес, секс, пари, феминизъм, СПИН, компютри, танци, изкуство, медицина, наука, смърт, раждане, аборт, бременност, престъпност, правителство, произшествия, морал, тероризъм, хомосексуализъм или пътуване.
 
Всеки един от тези фактори може да окаже реално влияние върху начина, по който даден човек в събранието, на което проповедникът говори, слуша неговата проповед. Сапунените сериали или музиката създават определени настройки, които са реалност, без значение дали държим сметка за тях или не. Те могат много успешно да действат като „филтри“, които определят какво да пропуснат и какво не или пък да изкривят по конкретен начин разбирането за това, което проповедникът казва за конкретния слушател.
 
Ето защо познаването на хората, на които проповедникът говори, е толкова важно за успеха на неговото проповядване. Това определя и смисъла един пастир да остава в дадена църква по-дълго време, за да има възможност да опознае хората, на които е призован да служи. Но това означава и още две много практични неща.
 
Първо, доброто познаване на хората може да помогне на проповедника да определи още предварително кой как ще приеме това, което планира да каже. Може да му помогне и да намери начин да го каже по-добре или по-меко/твърдо. Казано по друг начин, проповедникът трябва да мисли за хората, на които ще проповядва, докато подготвя своята проповед – това е част от самата подготовка и трябва да се усвои. В края на краищата, най-успешните проповедници ще бъдат не тези, които говорят най-красноречиво, а тези, които говорят най-удачно за даденото време и на дадените хора.
 
Второ, ако иска да говори добре на слушателите си, проповедникът трябва преди това да ги слуша внимателно. Това също е част от подготовката на проповедта – при това не по-малко от четенето на библейски коментари и егзегетика на текста, върху който той ще проповядва. Проповедникът, който иска да проповядва добре, трябва да си отговори на въпроса: „Какво правя, за да опозная по-добре хората, на които служа?“ Ако очаква да служи без да ги познава или те да поемат цялата инициатива, за да опознаят него, това е реален проблем.
 
Една последна бележка. От време на време на всеки проповедник се налага да говори пред публика, която не познава. Това може да е едновременно недостатък и предимство. Недостатъкът трябва да е очевиден от всичко казано дотук – понеже не знае кои са пред него, той не е в състояние да избере най-добрата тема и начин на поднасяне. Но непознаването може да бъде и предимство. Именно тази неизвестност стимулира определен естествен интерес и позволява на проповедника да изненада хората, на които говори. Освен това, то му позволява да събере в едно най-доброто, до което е достигнал като опит – нещо, което няма как да го направи ако проповядва на едни и същи хора всяка седмица – те вече са получили тези неща на малки порции.
 
Но в дългосрочен план доброто познаване на слушателите е незаменимо. Сериозната инвестиция в това се отплаща богато.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg