Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

„Царски деца“ радват малки и големи

Main Pic
Публикувана: 13.09.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2359
Коментари: 0
„Царски деца” е младежко движение за деца и юноши от цялата страна. Всяка година те се събират на летни и зимни лагери, за да подготвят музикално-сценична програма, която представят на открито, в концертни зали, и в домове за сираци и възрастни хора.
 
Вече 22 години всеки лагер „Царски деца” е посещаван от над 60 различни млади хора и екип от доброволци, чиято основна цел е изграждането на християнски ценности и добродетели в младото поколение. Основатели на движението са професионалните музиканти Трайчо и Ина Стефанови от гр.София. 
 
Участниците в лагерите са от София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и др., но изнасят програмата си в по-малки селища в Родопите и Южна България. След всеки концерт „Царските деца” осъществяват личен контакт с местните хора чрез запознанства, игри, танци, и разговори до късно. За малчуганите тези срещи носят вдъхновение, а за най-възрастните - внимание и топлина. Този формат не само развива таланти и творчески потенциал, но и характер, умения за работа в екип и лидерство.
 
Християнската вяра е неразделна част от нашата национална идентичност и култура. Ето защо е толкова важно да я пазим, споделяме и възпитаваме у младите хора днес. Лагерите „Царски деца” и музикално-сценичните изкуства са едни от начините да го правим,” - сподели ръководителят Трайчо Стефанов.
 
Ето и няколко мнения на участници в лагера:
 
Ема: За мен тези лагери са много ценни, научила съм толкова много, най-вече да изграждам характер с решенията, които съм предизвикана да вземам тук. Сприятелявам се с много хора и продължаваме да поддържаме контакти.
 
Стаси: За мен лагерът „Царски деца“ е място, където съм предизвикан да изляза от зоната си на комфорт и съм благодарен за това.
 
Васко: За мен лагерът на „Царските деца“ е най-хубавото време през годината. Научи ме да бъда постоянен и да не се отказвам, и да имам отношение на слуга.
 
Дарен: За мен този лагер беше много животопроменящ. Научи ме да бъда по-отговорен и да работя в екип.
 
Ани: За мен „Царски деца“ е начин да служа и начин да посветя времето си на нещо, което си заслужава и това е място, където намерих много приятели.
 
Тази година концертът се проведе в Пловдив, в читалище "Христо Ботев". Ето какво сподели Люба Канелова, майка на една от участничките в лагера, Деница Канелова, присъствала на концерта:
 
Концертът беше невероятен. Децата бяха като един жив организъм. Танцуваха, трептяха, светеха. Прекрасен беше танцът-кулминация, с който разказваха благата вест не само с танц, но и с езика на глухонемите. Страхотно беше да се видят толкова тийнейджъри, събрани на едно място, танцуващи и разказващи за Исус.
 
В средата на концерта Ина и Трайчо излязоха да поздравят гостите. Вълнуващо е да видиш тези двама души, отдадени да разнасят Божията милост и любов по начин, който да достигне стари и млади. Чудесно е да видиш как с годините не само не са се уморили, но вдъхновяват с ентусиазъм и желание за работа. Споделиха, че са посетили множество домове за стари хора, както и сиропиталища, където са разказвали за жертвата на Исус с танците на децата. Споделиха също, че в лагерите са взели участие над три хиляди и двеста деца, голяма част от които продължават с Господа. Не е ли страхотно?! Не пропуснаха да похвалят и самите тийнейджъри, че са научили всички танци само за четири дни, което, само по себе си, е невероятно.
 
Калина Алън и групата „Глобален минимум“ изпяха две песни, с които докоснаха много струни в сърцата на присъстващите. Учителят по танци, обучавал децата, отново беше Реми, който направи невероятно красив танц. През цялото време усмивките не слизаха от лицата и на танцуващите, и на гостите. Тийнейджърите бяха подкрепяни постоянно с възгласи на възхищение, радост и ръкопляскания. След като приключи концертът, тийнейджърите се вляха в редиците на гостите, за да се запознаят с тях и да си поговорят.
 
Кристиан Петров от Добрич, който създава анимация за деца, студент по педагогика в СУ, посещава „Царски деца“ от 2000 година. Той обобщава:
 
За „Царски деца“ мога да кажа много неща. По темата на лагера за тази година, която касаеше „Избора“, бих казал, че „Царски деца“ като цяло е избор за начин на живот. Не само на лагера, но и по принцип. Избор за начин на живот с ценности и ориентиран стриктно към Бог. Избор за начин на живот с минимум компромиси и стремеж да се развиваш, и да бъдеш благоприятен фактор в околната среда, без значение какво правиш – дали работиш, учиш или танцуваш, без значение какво е твоето хоби. Да бъдеш сол и светлина. Смятам себе си за част от „Царските деца“ и искам вечно да задържа топлината, която те дават.
 
С молитва и сърдечен благослов от екипа на "Евангелски вестник", който прославя Бога за посвещението на Неговите служители, готови да жертват време, сили и енергия за разширяване на Царството.
 
Източници: Нели Тончева, Калина Алан, Люба Канелова
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg