Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Изявление на ОЕЦ относно „разпространяване на лъжливи слухове в Сливен“

Main Pic
Публикувана: 09.10.2019
Автор: п-р Румен Борджиев
Прочетена: 5324
Коментари: 0
                                                                           ИЗЯВЛЕНИЕ
                                                                                    на
                                           ОБЕДИНЕНИ ЕВАНГЕЛСКИ ЦЪРКВИ В БЪЛГАРИЯ
 
                   относно: Твърденията, че евангелски пастори са замесени в разпространяването
                                  на лъжливи слухове, довели до масово изтегляне на деца от училища
 
 
ОБЕДИНЕНИ ЕВАНГЕЛСКИ ЦЪРКВИ В БЪЛГАРИЯ (ОЕЦ) с огромна горчивина научи за изказванията, с които на 08.10.2019 г. висши държавни мъже замесиха евангелско-протестантската общност в слухове и действия, мотивирали родители в Сливенско до състояние да изведат децата си от училище поради страх от отнемане. В свое изказване в сутрешно предаване по телевизия БиТиВи министър-председателят намекна, че слуховете били разпространени от „пастори в кавички“, а министърът на образованието и науката буквално каза следното: „Не можем да кажем със сигурност кой е източникът на дезинформация. Имаме роля на клипове във Фейсбук, пастори и интернет тролове. Не всички пастори в областта са замесени, но има сигнали, които се
проверяват. Все още не се знае дали са евангелисти или протестанти.“
 
Категорично се противопоставяме в този скандал да се замесва името и репутацията на вероизповеданията, съставляващи ОЕЦ. Заявяваме, че наши служители нямат никаква съпричастност към него.
 
В контекста на вчерашните събития следва да се съобрази, че просветата и образованието са възникнали най-напред в църковните институции и едва след това са станали функция на държавата. Евангелско-протестантското движение е свързано с Просвещението и по никакъв начин не приемаме да ни се приписват действия, които да имат за резултат възпиране на деца от посещаване на училище. Тъкмо напротив!
 
Особено в ромските квартали ролята на пасторите за социализиране и приобщаване на децата и семействата към християнските ценности е основополагаща. Следва да се отчете, че пасторите в тези райони работят при изключително трудни условия и понякога са единствените, които се справят при пълна липса на държавни институции. Ето защо, вместо да бъдат хулени и обезсърчавани, пасторите в ромските райони заслужават да бъдат подкрепяни и мотивирани.
 
От друга страна, факт е, че наред с останалите традиционни вероизповедания ОЕЦ реагира ясно и категорично всеки път, когато се касае за преуреждане на обществените отношения, свързани с детето и семейството. Нашите изявления са публични и достъпни и са основани на християнските ценности и убеждения.
 
Ето защо, след като по повод на вчерашните събития се отвори темата за т.нар. „Стратегия за детето“, следва да се вземе предвид, че макар и такъв документ да не съществува, в широк общ смисъл фразата обозначава визията на държавата по отношение на политиките спрямо детето. 
 
В този смисъл, независимо че е спрян процесът по приемане на Национална стратегия за детето, нейната философия е вече материализирана във вътрешното ни законодателство, без да бъдат зачетени становищата и възраженията на традиционните
религиозни общности като заинтересована страна.
 
Факт е, че някои от силно обезпокояващите идеи от спряната Национална стратегия за детето са обективирани в разпоредби на Закона за закрила на детето, които са вече приети и публикувани в ДВ, бр. 24 от 2019 г., и ще влязат в сила на 01.01.2020 г.
Поради това смятаме, че се налага преди този срок те да бъдат преосмислени и изменени.
 
Ето защо използваме случая да протегнем ръка на представителите на държавата, като предлагаме незабавно да бъдат съставени нови работни групи с включени представители на традиционните вероизповедания, включително и на ОЕЦ, в които да се поставят на обсъждане спорните въпроси с цел постигне на обществено съгласие и подходящо изменение на въведените изменения и допълнения в Закона за закрила на детето, публикувани в "Държавен вестник", брой 24 от 2019 година, в сила от 01.01.2010.
 
Румен Борджиев
председател на УС на ОЕЦ
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg