Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

За новите преводи на Библията

Main Pic
Публикувана: 03.11.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 978
Коментари: 0
Последните данни от библейските преводачи на Wycliffe Bible показват, че 698 езика вече имат превод на пълната Библия, спрямо 683 през 2018 година.
 
Още повече имат пълен превод на Нов Завет - от 1534 миналата година до 1548 езика днес, докато други 1,138 разполагат с някои преведени части от Библията, спрямо 1133 за 2018 година.
 
Според преводачите активно се работи по превода на 2617 езика в 161 държави, като благотворителната организация и нейната партньорска организация SIL са участвали в около три четвърти от тази работа.
 
Статистикът Питър Брасингтън заявява, че цифрите са обнадеждаващи. „Това са обнадеждаващи цифри и представляват данни за огромната работа, която преводните екипи  по целия свят вършат усърдно“, казва той.
 
„Промените от година на година не винаги изглеждат драматично на повърхността, но преводът на Библията изисква всеотдайни, дългосрочни усилия, а преводите, завършени сега, на практика са започнали преди много години.
 
„Присъединих се към Wycliffe Bible през 1996 г. За изминалите години броят на езиците, на които има пълна Библия, се е удвоил.“
 
Джеймс Пул, изпълнителен директор на „Уиклиф Байбъл“, коментира: „Още веднъж видяхме, че когато хората получат Новия си Завет или Библията на техния език, това прави нещата много различни.“
 
„През последните 12 месеца виждам радостта и вълнението на хората, които говорят езиците келико, вамей и някюса, а те вече държат в ръце преведения Нов завет. Това ми напомня колко много означава за тях да имат Писанието на техния език. Когато хората четат Божието слово с пълно разбиране, тогава те се трансформират по дълбок начин“.
 
Въпреки напредъка, предстои още дълъг път, преди да има пълни преводи на Библията на всички езици. Според служители на „Уиклиф Байбъл“ броят на активните езици, включително езика на знаците, в света възлиза на 7 353.
 
Въпреки че има 3 384 езика с преводи на някои части от Библията, има и 3,969, които се говорят от около 252 милиона души, които все още са без нито един преведен стих.
 
„Както показва статистиката, предстои още много работа“, казва Пул. „Близо 1,5 милиарда души не разполагат с Библията на езика, който те разбират най-добре: това е всеки пети от населението на света. Ето защо продължаваме да работим усърдно за превода на Божието слово на всички тези езици.“

Източник: Christian Today

Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg