Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

За падението, вярата и спасението в „Доза Щастие“ - интервю с Яна Титова

Main Pic
Публикувана: 03.12.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2957
Коментари: 0
Уважаеми читатели, имаме удоволствието да споделим  интервюто с Яна Титова, сценарист и режисьор на филма "Доза Щастие", специално за "Евангелски вестник". Редакторът на "ЕВ" изразява своята сърдечна благодарност към г-жа Титова и нейния екип, които намериха време да отговорят на въпросите ни, въпреки натоварения си график.
 
ЕВ:  „Доза Щастие“ е в кината вече от няколко седмици и само за няколко дни успя да се нареди в топ 3 на най-гледаните филми. Очаквахте ли този успех?
 
Яна Титова, сценарист и режисьор на филма „Доза щастие“: Надявахме се! Винаги сме вярвали, че филмът ще се хареса на публиката, въпреки тежката си тема. Честно казано, още в началото намеренията ни винаги са били това да не е просто частен филм, за определен брой публика, а по-масов продукт, който обаче да бъде реализиран без компромиси и без каквито и да било евтини намигания към зрителите. Искахме да им предоставим един филм на много високо комуникативно ниво, без той да е типичният комерсиален продукт.  
 
ЕВ: Защо избрахте това заглавие?
 
„Доза щастие“: Още с първото си изречение: “Щастието е взело повече жертви, отколкото можете да си представите”, романът на Весела Тотева “Падение и спасение” ме  грабна. И винаги съм знаела, че искам тази тема да присъства в заглавието. Отне ми доста време, докато стигна до него обаче. Първоначално обмислях и “Доза любов”, защото във филма тя е основна тема, която разглеждаме от много различни страни, но когато замених “любов” с “щастие”, наистина усетих, че е това! 
 
ЕВ: Книгата е „Падение и спасение...“, но във филма акцентът сякаш е върху падението, макар заглавието да говори обратното. Какво е обяснението?
 
„Доза Щастие“: За мен беше много важно да покажа как един нормален млад човек може да попадне в собствения си Ад и да завлече всички със себе си. Мисля, че е от огромно значение да се разкаже точно този път на главната героиня и така нареченото “падение” да се разгледа по-детайлно, за да може зрителят да потъне в нейния свят и това подсъзнателно да действа като заплаха за самия него - да си каже “Това можех да бъда аз… или детето ми”. 
 
 
ЕВ: Весела нарича хероина „дух“, „личност“, „влияние“. Трудно ли беше да изградите персонификацията на този образ във филма?
 
„Доза Щастие“: Това беше едно от най-добрите решения, които взех като сценарист, според мен. Защото дълго време се чудих как да пресъздам точно този “дух”, за който говори Весела и това “жълто чудовище”, което тя описва. След това се сетих за друга фраза в книгата, която много ми повлия “Хероинът е любовта на живота ми”, и това като че ли предопредели посоката на персонажа на Жоро. 
 
ЕВ: Филмът е мисия и кауза. От отзивите до момента, смятате ли, че мисията постига целта си?
 
Доза Щастие“: На 100 процента. Имаме толкова силни отзиви и лични срещи с хора, които ни благодарят за това, че сме направили филма, за това, че чрез него сме им помогнали да преодолеят свои зависимости, че сме успели да им вдъхнем кураж. Също така много родители ни пишат как го гледат с децата си и как след това дни наред разговарят за филма и за неговата тема. 
 
ЕВ: Весела очакваше ли този резултат и как би реагирала, ако беше сред нас?
 
Доза Щастие“: Имаме едно клипче от купона след приключването на снимките, където Весела казва “Хора, вие дори не можете да си представите какъв фурор ще предизвика този филм!”, Да, ние наистина не можехме да си го представим, но тя като че ли го знаеше!
 
ЕВ: Филмът е посветен на трите „в“ - вярата, волята и Валя. Каква е ролята на вярата?
 
„Доза Щастие“: Вярата затваря кръга. Във филма има едни метафорични кръгове, които през цялото време присъстват както в драматургичната структура, така и в кинематографичния език. Вярата отваря и затваря основния кръг, в който са поместени всички останали кръгове. Вярата олицетворява пътя на Весела - от къде тръгва и къде стига. Имах нужда от този образ, за да засиля посланието на филма.
 
ЕВ: Бихте ли казали на читателите на „ЕВ“ как биха могли да се включат във вашата кауза, подпомагайки фондацията „От другата страна“?
 
„Доза Щастие“: Това, от което много имаме нужда, е хората да знаят за фондацията. В тази връзка всеки, който споделя нейната дейност и разпространява мисията ни, ще ни е от помощ.
 
Благодаря!
 
 
Снимка: Адриана Янкулова
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg