Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Откровението на Йоан - писмото до църквата в Смирна

Main Pic
Публикувана: 12.12.2019
Автор: Ники Симеонов
Прочетена: 1813
Коментари: 0
Възникването на древна Смирна (днешния град Измир в Турция) е тясно  свързано с историята на Ефес. В града е съществувал  квартал, населен  предимно с чужденци, който местните жители нарекли Смирна. Когато през 570 година Ефес е изоставен поради маларична епидемия, хората от квартала решават да се установят някъде, където условията за живот са подходящи и да издигнат град, чието име да им напомня за мястото, което са напуснали принудително. Тяхното осъществено намерение поставя началото на град Смирна. Думата означава вид благоуханна смола, използвана за балсамиране и при погребване (Йоан 19:39,40). Смирната е добре позната и ценена в древността. Когато мъдреците от Изток идват да се поклонят на Младенеца те носят дарове - злато, ливан и смирна (Матей 2:11). Преведена буквално думата смирна означава "горчивина".
 
Според една друга  хипотеза Смирна възниква около 1000 година пр.Хр. като малко селище, заселено от еолийски племена, което постепенно се разширява до размерите на голям град. Той достига апогея си по времето на Римската империя, след своето завладяване през 133 година пр.Хр. Малко по-късно Смирна е превърнат от завоевателите в главен център за разпространение на култа към личността на императора, свързан с неговото обожествяване. Поради тази причина неговите жители получават от централната власт данъчни облекчения и много допълнителни привилегиии.
 
Градът  е разположен на живописно място с мек климат, което го прави привлекателен за голям брой занаятчии и търговци. Успоредно с икономическия, културен и търговски разцвет в Смирна навлизат много лъжеучения и култове. Предполага се, че благовестието  достига до града чрез апостол Павел, макар да липсват категорични доказателства  някога да го е посетил (Деяния 19:10), но със сигурност е бил в римската провинция, където е разположен, наречена Азия (Асиа). В Смирна е роден и служи като епископ един от учениците на апостол Йоан - Поликарп, който след написването на книгата Откровение я разпространява сред  християните в града, а те от своя страна правят преписи от нея и ги препредават на другите църкви.
 
Посланието до Смирненската църква е най-краткото в книгата Откровение. От него става ясно, че нейните членове преминават през гонение, организирано от юдеите в града (Откровение 2:9). Думите на Исус към преследваните християни са изпълнени с утеха и насърчение. Божият Син ги уверява, че тяхното изпитание ще продължи 10 дни (Откровение 2:10). Числото десет трябва да се разбира в символичен, а не в буквален смисъл. Исус акцентира върху издръжливостта и предаността на вярващите, като им казва да са верни до смърт (Откровение 2:10).
 
Посланието до Смирненската църква съдържа важна поука за християните. Не можем да твърдим, че обичаме Бога, без да останем верни на Него и Неговите думи, особено по време на изпитания. Апостол Йоан подчертава тази истина: „Който каже,  че обича Бога, но не пази Неговите заповеди той е лъжец и истината не е в него. Но ако някой пази Словото Му, неговата любов към Бога е наистина съвършена. По това познаваме, че сме в Него’’(1 Йоан 2:4,5).
 
Като християни ние трябва да се безпокоим  много повече за  изменчивото състояние на нашите сърца и силата на греха в живота ни, отколкото от временните страдания. Апостол Петър съветва християните със следните думи: „Възлюбени, не се учудвайте на огненото изпитание, което идва да ви опита и не мислете, че ви се случва нещо, което не е за вярване’’ (1 Петър 4:12).
 
Понякога страданията са допуснати от Бога за определено време и с конкретна цел. Ако останем верни на Господа, докато минаваме през тях, като награда ни очаква венецът на живота. Да бъдем верни или не, зависи от нашата свободна воля и от това дали изборите, които всекидневно правим и решаваме да осъществим на дело,  прославят нашия Господ или Го опозоряват. 
 
   
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg