Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Вести на надежда от Близкия Изток - писмо от епископ Тендеро

Main Pic
Публикувана: 22.12.2019
Автор: Ефраим Тендеро
Прочетена: 2131
Коментари: 0
Скъпи приятели,
 
Току-що се завърнах от четвъртото си пътуване тази година до Обединените арабски емирства (ОАЕ). Там се случват много вълнуващи неща и вашата подкрепа ги прави възможни. ОАЕ се превърна в изключително стратегическа страна по отношение на религиозната свобода. Населението на ОАЕ е 9,2 милиона, 85 процента от които са емигранти. Те са привлечени от възможностите за работа в тази бързо развиваща се, просперираща държава. Емигрантите идват от около 200 страни, с широк спектър по отношение на техния културен и религиозен произход. 
 
ОАЕ поеха сериозен ангажимент да подкрепят толерантността и религиозната свобода за тези милиони мигранти, включително около 250 000 евангелски християни. Те предоставят земя за изграждането на различни религиозни сгради, включително „евангелски центрове“ в големите градове като Абу Даби и Дубай, където всеки петък се събират стотици вярващи.
 
 ОАЕ дори има Министерство на толерантността, начело с шейх Нахиян бин Мубарак Ал Нахиян. Първото ми пътуване до ОАЕ тази година беше през февруари, за да представя WEA  (Световен евангелски алианс) на Конференцията за човешко братство, където говори и папа Франциск. При следващите си две посещения помогнах за формирането на нещо, което би било невъобразимо до съвсем скоро: 
 
Вече има Национален евангелски алианс (НЕА) в ОАЕ! Миналата седмица бях говорител на шестия годишен форум за насърчаване на мира в мюсюлманските общества. Това събитие беше организирано от правителството на ОАЕ и водено от Шейх Абдала бин Байя, който беше вицепрезидент в родната си Мавритания и сега е един от най-известните популяризатори на религиозната толерантност в мюсюлманския свят. Той е и председател на Съвета на Fatwa на ОАЕ. 
 
За първи път се срещнах с Шейх бин Байя на конференция в Съединените щати миналата година. По време на сесията за ролята на религиозните групи за насърчаване на мира, говорих за това как евангелистите, католиците и мюсюлманите са работили заедно с други защитници на мира, за да се свържат с лидерите на Ислямския революционен фронт (MILF), Ислямска революционна група във Филипините. Убедихме успешно MILF да започне преговори с правителството и в крайна сметка през 2014 г. беше подписано мирно споразумение. Днес, Аход Ебрахим, бивш главен революционен командир на MILF и понастоящем председател на Централния му комитет, служи във филипинското правителство като главен министър на автономната област Бангсаморо.
 
Миналата седмица заедно с този бивш революционер участвахме във Форума за насърчаване на мира и там разказахме нашата история. Тя оказа такова въздействие, че в последния ден на конференцията организаторите почетоха двама ни със специална награда за мир.
 
По-важното е, че останах в Абу Даби след конференцията, за да се срещна с министъра на толерантността, шейх Ал Нахиян. Представих му акредитацията на НЕА в ОАЕ и помолих страната му да даде законно признание на тази организация като официален представител на евангелските християни. В официалното писмо, което му предадох, поисках одобрението му да се съобразява с практиките на евангелистите в ОАЕ, като срещи в хотели или обществени центрове (а не в религиозни сгради) и да зачита ръководителите на църкви, които работят в делнични дни (като инженери, архитекти и т.н.), но служат като пастири в почивните дни. Тъй като някои от нашите практики не са познати на държавните органи, обясних причините за тях в писмото си.
 
Вярвам твърдо, че Бог осигури тази възможност. Той ме свърза с ключови мюсюлмански лидери, за да мога да изразя нуждите на евангелските християни пред хора, които ни симпатизират.
 
Ние сме на прага на нова ера в ОАЕ. С нарастването на религиозната свобода там се надявам, че можем да отправим подобно послание към други държави от Арабския залив като Бахрейн, Катар, Кувейт и дори Саудитска Арабия.
 
Във всяко мое послание в ОАЕ, благодаря на колегите мюсюлмани за техния ангажимент към толерантността и свободата. Също така подчертах, че моята работа за мир се основава на моята вяра в Исус, Княза на мира.
 
Този напредък на евангелското свидетелство в ОАЕ не би могъл да се случи без вашата подкрепа за WEA и нашето нарастващо глобално влияние. Благодаря ви много за подкрепата и се надявам да успея да предоставим още много положителни доклади като този през 2020 г. Ако имате въпроси относно нашите инициативи в ОАЕ, моля, не се колебайте да ме уведомите.
 
Искрено в Христос,
 
Епископ Ефраим Тендеро
 
Източник: СЕА
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg