Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

СЕА призова САЩ и Иран към диалог за опазване на мира

Main Pic
Публикувана: 14.01.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2296
Коментари: 0

Последните сблъсъци между Иран и САЩ повишиха напрежението в Близкия Изток, причинявайки сериозна международна дипломатическа криза. Световният евангелски алианс (WEA) реагира на последните събития, белязани от нападението срещу американското посолство в Ирак, убийството на върховния генерал на Иран и протестите в Техеран, след като пътнически самолет беше свален, в резултат на което има стотици човешки жертви.

В изявлението на WEA се казва, че "християните дълбоко скърбят за последните актове на агресия и насилие". Световният евангелски алианс призовава „тези страни и техните съюзници да се противопоставят на враждебната реторика и да деескалират настоящата криза“.

В него се казва още: „Насърчаваме диалог, който да предотвратява по-нататъшни кризи и да води до премахване на санкциите, които непропорционално се отразяват на цивилните“.

„Ръководени от нашето убеждение, че всеки човек носи Божия образ и се радва на присъщото му достойнство и съгласно нашата библейска отговорност да бъдем посланици на помирението, ние призоваваме по-нататък всички граждани по целия свят, особено евангелските християни, да изразяват своите политически и идеологически различия по начин, който не унижава, омаловажава или дехуманизира“.

Насилието в Ирак допълнително заплашва присъствието на християни в страната, „чийто брой от 2003 г. драстично намалява“, се казва в изявлението.

„Защитата на християните и другите религиозни общности в Ирак изисква активна подкрепа за мира и стабилността от страна на международната общност и налага на САЩ и Иран да продължат деескалацията и диалога“.

„WEA призовава за молитва за политическите и военните лидери на Иран, Ирак и Съединените щати - и всички лидери и народи в региона - да могат да търсят мъдрост отгоре, водеща към пътя на мира. Молим се също това разбиране да включва деескалиране на конфликта, диалог и възстановяване на доверието и прекратяване на насилието и смъртта, които в последните години са ежедневие в Близкия изток”.

Източник: "Евангелски фокус"

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg