Неделя, 10.12.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"До сега нищо не сте искали в Мое име; искайте и ще получите, за да бъде радостта ви пълна. " Йоан 16:24

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бог, семейство, служение - интервю с Асенета и Данаил Георгиеви

Main Pic
Публикувана: 07.02.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2853
Коментари: 0
Семейство Асенета и Данаил Георгиеви са от Варна и служат в Петдесятната църква в града. Те са заедно от 27 години и са ръкоположени дякони. Освен това Аси и Дани са богослови, библейски учители и историци. Те провеждат курсове за обучаване на новоповярвали във Варна и региона. Аси и Дани имат една дъщеря, която е студентка.
 
"ЕВ": Вие сте семейство от служители. Как успявате да съблюдавате правилния ред на приоритетите – Бог, семейство, служение? Какво се случва, когато приоритетите са объркани?
 
Аси: Съблюдаваме реда, когато не го нарушаваме. Бог е Бог на реда с ясно зададени параметри в Словото Му. В1 Тимотей 5:8  ни се казва :„Ако някой не промишлява за своите, а най-вече за домашните си, той се е отрекъл от вярата, и от безверник е по-лош.“  Християни, които не обръщат достатъчно внимание на семействата си, като ги пренебрегват, защото са поставили ударение върху служението си, в един момент могат да се сблъскат с разруха и самота. Може да настъпи тотално неразбиране в семейството, а най-вероятно и в служението. Затова в 1Тимотей 5:8 сме предупредени, че ако не се грижим добре за домашните си, ние сме се отрекли от вярата и сме станали дори от безверници по-лоши. Заради служението си мнозина губят своите семейства и обезверяват децата си. Вярата в Бога съгражда дома, а не го съсипва. Семейството е Божия институция и това много ни респектира. Истинската вяра възстановява и изгражда запустелите места. Ако едно служение не възстановява, а руши, прегледайте визията си за него. 
 
Дани: Да, това е правилното подреждане на приоритетите. Тук е важно да знаем, че тази подредба не е само рецепта за добър живот на земята, но на първо място, това е начин Бог да покаже Себе Си на хората. Всъщност, моят семеен живот, при всички случаи ще бъде изложен на показ! За да може човек да стои в тази позиция, непременно трябва да бъде изпълнен с любов. Ако се обърка тази подредба, корабът на семейството се блъска в някой айсберг.
 
ЕВ: Мнозина твърдят, че брачните партньори трябва да са приятели? Вярно ли е? Какво означава това на практика?
 
АсиИстина е, че почти няма с кого да споделим проблеми и радости, така като с партньора ни. Дори и да не ни разбере веднага, любовта покрива всичко. Жените сме по-облагодетелствани, имаме повече приятелки, защото сме по-споделящи. Но моето лично вярване е, че съпрузи и съпруги трябва да са си най-добри приятели. Основание е доверието, това, че сме себе си и сме сключили завет помежду ни. Тройното въже е много надеждна котва, можем да сме сигурни в това. Има Един, Който ни държи здраво. Приятелство е да се облягаме един на друг. Ако разчитаме на който и да е човек, това може да ни доведе до провал и неразбиране.
 
Дани: Брачните партньори са много повече от приятели, защото са в пълна душевна и физическа близост. Поради това, приятелството е втъкано във всяка среща на погледите ни. То се показва в думите, изговорени помежду ни, така че, ако приятелството липсва, означава, че сме изгубили важна съставка от семейния живот.
 
ЕВ: Вашето семейство може да постави рекорд като най-харесвано за кумове. Как приемате това предизвикателство? Какви са чувствата?
 
Аси: О, това е много вълнуваща част от историята ни като семейство. Не сме го търсили, но пък сме много благословени с приятелите, които ни оказаха честта да им бъдем свидетели. Интересното е, че с всяка една двойка сме извървели път заедно. Преминахме през предизвикателства, весели и забавни моменти, съветване, гостувания и много споделени радости. Допуснали сме се близо, да сме видими, едни за други. Свързва ни любовта към семейството и Господ. С повечето сме и съработници в служението.
 
Дани: Това, че сме кумове на много двойки е следствие на дългогодишното ни служение в църквата. Бидейки близо до хората, ставаме свидетели на техния живот, а те респективно на нашия. И тази близост ни държи свързани и отговорни един за друг. За нас е голяма радости и чест да бъдем част от живота на приятели, които обичаме.
 
Пожелание към читателите на „ЕВ“ за Седмицата на брака:
 
Аси: Пожелавам на Вашите читатели да знаят в Кого вярват, че Господ e, който държи всичко в единство. Семейството е преобраз на Христос и Църквата. Той освещава невястата Си. Най-доброто нека ни предстои, защото по-добре са двама, отколкото един. Да няма самотници, защото Господ настанява самотните в дом. Да Го чакаме, защото идва скоро.
 
Дани: Пожелавам на читателите на ЕВ да са в семейство, което да прославя Господа и да сочи на Неговата слава. Защото това дава разбиране за личността и същостта на Бога.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg