Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Какво може да направи Църквата срещу коронавируса?

Main Pic
Публикувана: 12.03.2020
Автор: Дж. Матера
Прочетена: 2012
Коментари: 0
Христовото семейство е призовано да бъде светлина в този свят. Какво може да направи в настоящата ситуация, когато хората са поразени от пандемия?
 
Църквата трябва да образова относно грижата за физическото и духовно здраве
Църквата има задължение да публикува информация, свързана с мерките за обществено здраве, която трябва да се приложи, за да ограничи разпространението на вируса. Тъй като тялото на Христос има последователни, седмични събирания, въпрос на ръководство е да си сътрудничим с разумни насоки, разпространявани от общественото здравеопазване и градските служители.
 
Молете се за възможността да споделите Евангелието с хора, които се страхуват да не умрат
Това е невероятна възможност да споделим Евангелието на Исус! Исус вече е унищожил смъртта и ни дава живот и безсмъртие чрез Евангелието (Вижте 2 Тим. 1:10.) Времена като тези карат човечеството да се замисли, че е смъртно и го принуждава да мисли за вечността.
 
Истинските Христови последователи не трябва да се страхуват от смъртта; следователно, всеки наш приятел или познат, изпълнен със страх, трябва да чуе евангелието през тези дни.
 
Молете се за глобално духовно пробуждане
Целият свят с огромния си научен, технологичен напредък и нарастващо богатство се сблъсква с крехкостта на живота. Хората непрекъснато установяват, че има много неща, които са извън техния контрол! Вярвам, че е настъпил моментът за глобално „велико пробуждане“, тъй като гордостта на човечеството е уязвима, а маси от хора са засегнати от този вирус и други огромни предизвикателства.
 
Молете се за лидерите на страната
Едно от основните неща, които всички църкви трябва да направят, когато се събират, е да се молим за нашите политически водачи (вж. 2 Тим. 2:1-4). Потенциалните проблеми, свързани с пандемия, са далеч извън обхвата на тяхното обучение и знания.
Настоящите проблеми, свързани с общественото здравеопазване, се отразяват негативно на глобалните пътувания, борсите, многобройните предприятия и националната сигурност. В светлината на всичко това е много трудно да се планират адекватни непредвидени ситуации. Сега, повече от всякога, тялото на Христос трябва да се застъпи за лидерите и да вярва, че Бог ще им даде дух на смирение, сътрудничество (вместо политическа конкуренция) и мъдрост, докато те взаимодействат с експерти в областта на здравеопазването, националната сигурност, търговията и международните отношения.
 
Грижа за уязвимите членове на църквата
Библията учи, че църквата е призвана да прави добро на всички хора - но особено на семейството на вярата (виж Гал. 6:10). Особено трябва да се грижим за по-възрастните и хората с увреждания, които нямат нужните ресурси, за да се справят. Трябва също така да се уверим, че те разполагат с подходящи хранителни и хигиенни консумативи, ако паниката пречи на способността им да купуват тези продукти.
 
Потърсете начини да обичате ближния си
Във всяка общност има уязвими хора. По време на паника населението преминава в режим на оцеляване и позицията му по подразбиране е „всеки е за себе си“. Трябва да потърсим начини да се държим по различен начин от света в настоящото бедствие. В тази връзка църквата може да се погрижи възрастните хора, инвалидите и другите групи уязвими хора да имат всичко необходимо по отношение на храна, тоалетни принадлежности и грижи.
 
В атмосфера на страх и паника вярващите могат да светят като ярки светлини в света (вж. Фил. 2:15), докато поставят другите пред себе си и следват отношението на Господ Исус Христос (виж Фил. 2: 4-12).
 
Не се страхувайте!
Тъй като паниката се генерира от непрестанни медийни изяви, свързани с разпространението на коронавируса, населението е обхванато от дух на страх. Това е подходящ момент, последователите на Христос да дадат пример, като действат с вяра и мъдрост, вместо движени от страх.
 
Как можем да направим това?
 
Писанието пояснява, че не трябва да се страхуваме, защото Бог не ни е дал дух на страх, а на сила, любов и здрав ум (вж. Исая 41:10 и 2 Тим. 1:7). Това е така, защото вярващите се коренят и се основават на Бога на творението, Който единствен заслужава тяхното доверие. Той е крепост и основа на вярата. Следователно, тъй като сме основани на Този, Който е създал Космоса, ни е заповядано да не се боим, дори когато земята е трепери и е нестабилна (вж. Пс. 46). Освен това, тъй като Исус победи смъртта чрез възкресението Си и има ключовете на ада и смъртта, Той също така казва на своите последователи да не се страхуват! (Вижте Откровение 1:17-18).
 
В заключение, последователите на Христос не трябва да се страхуват от това, от което се страхува светът (вж. Еремия 10: 2) и не трябва да се съобразяват със световната система (Римляни 12:1-2). Всеки път, когато избухне глобална криза, църквата е призвана да разпознае времето, да знае какво да прави и да функционира като солта на земята и светлината на света.
 
Източник: Charisma News
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg