Неделя, 01.08.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Бог не е човек та да лъже, Нито човешки син та да се разкае; Той каза, и няма ли да извърши? Той говори, и няма ли да го тури в действие?" Числа 23:19

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нова техника разкрива скрити текстове в Кумрански фрагменти

Main Pic
Публикувана: 22.05.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 499
Коментари: 0
Четири фрагмента от свитъците от Мъртво море, останали незабелязани в английските университети, сега придобиват голямо значение, след като новите технологии помагат да се открие четим на иврит арамейски текст.
 
„Най-същественият фрагмент има останките от четири реда текст с 15-16 букви, повечето от които са запазени само частично, но думата Шабат може да бъде прочетена ясно“, се казва в изявление на университета в Манчестър. Този ​​текст може да е свързан с библейската книга на Езекиил (46:1-3). Един от фрагментите с текст е в самия края на пергамента, който е прошнурован, а първите букви от двата реда текст могат да се видят вляво.
 
През 50-те години на миналия век тези фрагменти от свитъците от Мъртво море са подарени от правителството на Йордания на експерта от университета в Лийдс, Роналд Рийд. Рийд ги изучава и публикува своите открития, но той не успява да намери никакъв текст.
 
Фрагментите по-късно са дарени на Манчестърския университет, а професор Джоан Тейлър, експерт по християнски произход и втория храм от King's College London, запова да проучва колекцията с цел ново изследване заедно с двама нейни колеги.
 
„Професор Тейлър смята, че е възможно един от тези фрагменти действително да съдържа скрит текст и затова решава да заснеме всички съществуващи фрагменти над 1 см, които изглеждат празни с просто око, използвайки мултиспектрални изображения“, съобщава университетът в свое изявление.
 
Тейлър изследва с лупа въпросните фрагменти и забелязва „малка, избледняла буква - еврейската буква„ Л или ламел “върху един от фрагментите. „С новите техники за разкриване на древни текстове, които вече са налични, почувствах, че трябва да знаем дали тези букви могат да бъдат разчетени”. Въпреки че има "само няколко на всеки фрагмент, но те са като липсващи парчета от пъзел, които намирате под дивана".
 
Разследванията продължават и окончателните констатации ще бъдат публикувани в близко бъдеще, съобщават от университета.
Свитъците от Мъртво море, открити в кумранските пещери, съдържат някои от най-старите версии на еврейските писания и са датирани около времето на Исус Христос (І век).
 
Според Мрежата за изследване на разпръснати артефакти от пещерата Кумран и архивни източници „откритието означава, че Манчестърският университет е единствената институция в Обединеното кралство, която притежава автентични текстови фрагменти от свитъците от Мъртво море“.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg