Четвъртък, 05.08.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Господи, Ти си мой Бог; Ще Те превъзнасям, ще пея хваления на името Ти; Защото си извършил чудни дела, Отдавнашните Си намерения, с вярност и истинност." Исая 25:1

OnLine
RSS Facebook Twitter

Новини за църквите в Узбекистан

Main Pic
Публикувана: 04.06.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 699
Коментари: 0

Узбекистан е република от бившия Съветски съюз, която се намира в Централна Азия и наброява 33 милиона жители. Тя е известна с ограниченията, които налага върху религиозните свободи и правата на гражданите.

Напоследък обаче се наблюдават промени, които не само водят до регистриране на няколко десетки нови евангелски църкви, но и правителството на страната открито признава, че християните са допринесли много в кризата с пандемията, завладяла света през последните няколко месеца.

Йоханес Раймер, доректор на Мрежата за мир и помирение към Световния евангелски алианс работи в близък контакт с евангелските водачи в Узбекистан и е свидетел на положителни промени. Райнер споделя, че църквите се сплотяват и засилват контактите и общуването помежду си в разгара на църквата, което води до единство.

Райнер информира, че правителството на Узбекистан е регистрирало 54 нови църкви от различни евангелски деноминации, които имат право да упражняват и социална, и образователна дейност. Някои пастири са поканени да участват в работата на държавните училища и техният принос е високо ценен.

Църквите от Узбекистан имат свой Евангелски алианс едва от септември 2019-а година и за първи път представители на 18 различни деноминации са обединяват по въпросите, свързани с евангелизирането, молитвата, образованието и обществените ангажименти на евангелските християни в страната.

Единството между евангелските вярващи в страната води до издигане на авторитета им, така че гласът на протестантите се чува в обществото и това им осигурява нови, по-широки възможности за споделяне на благовестието.

Освен известните от съветско време традиционни евангелски деноминации - баптисти и петдесятни, които са основно руски говорещи, регистрирани са и нови евангелски църкви, чиито членове са основно казахи, узбеки, таджики, татари, туркмени и др. Евангелските християни се грижат да благовестват и сред корейското малцинство в Узбекистан.

Източник: Evangelical Focus

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg