Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Длъжници ли сте?

Main Pic
Публикувана: 24.06.2020
Автор: У. Макдоналд
Прочетена: 783
Коментари: 0
„Не дължете на никого нищо освен взаимна любов“ (Римляни 13:8).
 
Не бива да схващаме този стих като забрана за всякакви дългове. В нашето общество сметките за телефон, ток, вода и газ се плащат със закъснение и това не може да се избегне. При определени обстоятелства може да е по-разумно от гледна точка на ученичеството да се купи къща с ипотечен заем и така паричната ѝ стойност да се запази с времето, вместо същите месечни суми да се дават за наем. А и в днешно време е невъзможно да се прави бизнес, без от време на време да се взимат заеми.
 
Стихът обаче положително забранява други практики. Той ни забранява да влизаме в дългове, за които от самото начало няма големи изгледи да можем да ги изплатим. Забранява ни да взимаме кредит за закупуване на стоки, чиято стойност намалява с времето. Забранява ни да изоставаме с плащанията. Забранява ни взимането на кредити за купуване на ненужни вещи. Забранява ни да влизаме неразумно в дългове, понеже не можем да устоим на изкушението на кредитната карта. Забранява ни разхищаването на парите на Господа за плащане на завишени лихви при забавени плащания.
 
Този стих има за цел да ни предпази от кредитните акули, от семейни проблеми вследствие на прекомерни разходи, от процеси за фалит. Всичко това разрушава нашето християнско свидетелство. Като цяло ние трябва да се отнасяме отговорно към финансите си, като живеем скромно, в рамките на средствата си, и винаги помним, че „който взема назаем, е роб на заемодателя“ (Притчи 22:7).
 
Единственият дълг, който християните винаги имат, е задължението да се обичат един друг. Ние имаме дълг към невярващите – да ги обичаме и да споделяме с тях благовестието (Римляни 1:14). Ние сме длъжни да отдадем живота си за братята 
89 (1 Йоан 3:16). Този вид дълг никога няма да ни доведе до конфликт със закона. Напротив, както казва Павел, това е изпълнение на закона.
 
Източник: One Day at a Time
Превод: Юлиана Бакърджиева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg