Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Какво казва Библията за кремацията?

Main Pic
Публикувана: 30.06.2020
Автор: Р. Бариър
Прочетена: 1641
Коментари: 0

Има ли ясен отговор в Библията относно кремацията? Много християни днес се вълнуват от този въпрос, но едва ли ще открият конкретен библейски пасаж в отговор по темата. Онова, което Библията категорично заявява, са добре познатите думи: "Пръст при пръстта, пепел при пепелта".

В тази връзка, интересни са думите на Йов в Йов 34:14-15: "Ако Той оттегли Духа Си и дишането Си, то ще издъхне заедно всяка плът, и човекът ще се върне пак в пръстта."

В древен Египет мъртвите тела бяха балсамирани, за да се забави тлението и тялото да бъде максимално дълго запазено за живота в отвъдния свят.

В древния Израел телата на починалите бяха погребвани още в деня на смъртта. Те бяха обвивани в специални плащаници, бяха помазвани с благовонна смес от билки и бяха полагани в гробници, обикновено издълбани в пещери или скали.

В днешно време традицията повелява тялото да премине през етап на частична балсамация, за да се забави тлението поне за известно време, докато се отслужат погребалните ритуали.

В нашето съвремие погребалните ритуали бързо се променят. Много от хората прибягват до решение да кремират близките си, преди всичко водени от финансови съображения. Обаче, много християни са на мнение, че кремацията противоречи на библейските принципи. Ето и някои от техните съображения:

  • Може би въпросните християни се притесняват, че когато Исус се върне при Второто идване и телата на отдавна умрелите се възкресят и преобразуват в духовни тела - те няма да имат тяло, което да възкръсне. Честно казано, от първи век досега, повечето (ако не всички) тела, така или иначе са се превърнали в прах. Тъй като Бог е достатъчно велик, за да произведе възкресение в световен мащаб, Той със сигурност може да направи духовно тяло само от прах.
  • Може би семейството иска близките им да са погребани в ковчег и гроб, за да могат да имат място за спомен, което да посещават. Това желание е естествено и нормално.
Напоследък наблюдавам семейства, които не могат да си позволят скъпи ковчези и погребални парцели, затова избират кремация. След това купуват малък гробищен парцел, в който да погребат пепелта. Други разпръскват пепелта върху предварително подготвено място, значимо за починалия. Някои събират част от пепелта в малък медальон като спомен за любимия човек. Други слагат пепел в специални урни и ги поставят на специално място в дома си.
 
Няколко стиха от Псалом 103 ни дават правилната перспектива за човешкия живот и смъртта, а именно:
 
"Дните на човека са като трева; Като полски цвят, така цъфти. Защото като преминава вятърът над него, и няма го, И мястото му го не познава вече.Но милостта на Господа е от века и до века върху ония, които Му се боят..."
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зареwа
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg