Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бивш църковен лидер и богословски професор става президент на Малави

Main Pic
Публикувана: 01.07.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1899
Коментари: 0

Лазарус Чаквера, бивш председател на "Асамблеи на Бога", една от най-големите християнски деноминации в Малави, спечели изборите с 58% от гласовете. Това съобщи Централната избирателна комисия на африканската държава.

Той победи действащия президент Петър Мутарика, който остана втори с 1,7 милиона гласа. Избирателната активност е била 65%.
 
Страната е раздвоена след постоянни улични протести срещу резултатите от изборите преди повече от година през май 2019 г., които бяха отменени от местните съдилища.
 
„Приемам този призив да ви служа, тъй като съм дължен пред Бога“, заяви Чаквера след оповестяване на изборните резултати.
 
След победата си президентът Чаквера говори за мечтата, „която ни свързва, да се радваме на общ, социален просперитет, а не само на свобода“.
 
След всичко преживяно, „дойде време да надскочим мечтите си. Всички трябва да се събудим, защото е време да се събудим от дрямката и да сбъднем мечтата си“, добави той.
 
„Обещавам да управлявам Малави добре, защото това е най-сигурният начин да се отплатя на страната си, която отдавна е в руини,  проядена от алчност и корупция. И като поемам тази отговорност, приемам и призива да ви служа с радост, тъй като съм дължен на Бога, пред Бога и пред всички вас", каза той.
 
Чаквера има бакалавърска и магистърска степен по теология от Южноафриканския университет през 1991 г. В САЩ той получава докторска степен, за да стане професор в Панафриканската богословска семинария, където преподава в продължение на много години.
 
Той е президент на Богословския институт на "Асамблеи на Бога" в периода от 1996 до 2013 г.
 
Чаквера работи и с фондацията на Били Греъм дълги години. След оповествяване на изборната победа на Чаквера Франклин Греъм го поздрави в Twitter със следното послание:
 
„Поздравления за д-р Лазарус Чаквера, току-що избран за президент на Малави. Моля се Бог да благословя, ръководи и закриля този човек, който застава начело на Малави", пише Греъм.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg