Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Псалом 91 - свидетелство и съдба

Main Pic
Публикувана: 02.07.2020
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 1855
Коментари: 0
Уважаеми читатели,
Представяме ви Лариса Петрова от Християнска църква „Вяра“ в София. Години наред тя насърчава вярващи и невярващи от различни държави с нейния любим Псалом 91 – преписва го в тетрадки, на картички, като послание... През 2020 г. този псалом се превърна в парола за милиони християни от цял свят, но той е съдбовен за Лариса от 1999 г.! 
 
По професия филолог, сега Лариса работи с деца. Винаги е с отворено сърце да помага на много хора, заредена е с думи и дела на надежда, а за мен вярна приятелка в най-трудни битки на живота... Тя приема водно кръщение преди седем години, но за нея важат думите от Словото: „Последните стават първи“
 
Лариса споделя: „През 1999 г. преживях голям семеен проблем – мъжът ми ме напусна и ме остави с две малки деца. Започнах да страдам от безсъние, не подминавах пушенето и пиенето, отслабнах с десет килограма. Много приятели се опитваха да ми помогнат. Някой ми каза да си купя молитвеника на Петър Димков и да чета от него. Купих си го от площад „Славейков“ и се удивих какво пишеше на вътрешната корица: „Ще заповяда на ангелите Си за теб да те пазят във всичките ти пътища“ (Псалом 91). Беше допълнено, че този псалом има мощна сила – много майки и жени са преписвали части от него и са го пришивали в шинелите на техни близки войници на фронта. Без да подозират откъде идва духовната им защита, тези войници са оставали живи в тежки сражения. Прочетох и целия текст. Поразиха ме думите, от които бликаше истинска сила за живот. Не знаех, че това е част от Стария завет на Библията, но започнах да го чета денем и нощем. Никой не ми беше казал, но усетих, че е добре, когато го чета на глас. Така успях да преодолея депресията. 
 
Не знаех как да се справя с възпитанието на двете ми малки деца – първокласничка и тийнейджърка, но постепенно усетих, че Бог ме води.  В мен дойде усещането, че трябва да почна да преписвам псалома. Преписвах го на тетрадка и на отделни картички. Вече знаех, че той е част от Библията. По това време гледах игралния филм „Вашингтон, окръг Колумбия“. Във филма се разказваше за вярващи от протестантска църква, които имат голям проблем в техния град. Цялата църква изповядваше на глас този псалом. Те го знаеха наизуст. Реших и аз да го науча наизуст. 
 
Двете ми деца преписваха заедно с мене псалома. Тогава взехме важно решение относно голямата ми дъщеря – да замине да учи в Италия, за да е настрана от семейните проблеми. Намерихме настойник, който да се грижи за нея и всичко се подреди по добър начин. Преди да замине, преписах псалома на тънко дълго листче, навих го на руло и го сложих в сребърно шишенце като медальон. Оказа се, че този псалом стана съдбовен за дъщеря ми Виктория години след това. През 2016 г. тя свърза живота си с италианец. Когато ѝ гостувах в Италия, отново им го подарих, преписан на италиански върху пасторална картина в рамка. Те закачиха тази картина в техния дом. Оказа се, че след няколко дни имаше земетресение в област Перуджа. Тяхното градче бе съвсем близо до епицентъра на земетресението, но те са останали невредими. Преди известно време се преместиха да живеят в България заедно с дъщеря им, която вече е на три години. Преписах псалома на български и им го подарих за новия им дом. 
 
Винаги съм уповавала на Господ Исус Христос, но не съм била посветена вярваща. От 2000 г. на работното ми място близо тринадесет години ми благовестваше и насърчаваше със Словото моя колежка, която ми беше и началничка - Виолета. Тя ми сподели, че е приела водно кръщение в евангелска църква. Така и аз реших през декември 2013 г. да се кръстя в църква „Вяра“. Започнах редовно да посещавам богослуженията и веднага се записах в Библейското училище към църквата. Благодаря на пастирското семейство Татеос и Милена Нигохосян, които водеха училището. Те се отнесоха с голяма любов и разбиране към мен. Когато завършихме едногодишното обучение, като библейски ученици ни дадоха право да проповядваме и свидетелстваме на богослужение. Разбира се, аз говорих по моя любим псалом! 
 
Малко след това с помощта на Божието Слово и чрез молитвата на пастир Татеос и мисионери от Швейцария, бях по чуден начин освободена от тютюнопушенето. Бях пушач близо четиридесет години, а след молитвата в мен изчезна всякакво желание да пуша и така е вече години наред. Благодаря на моя Господ Исус Христос!  
 
Псаломът помогна и на другата ми дъщеря Никол, която е в Англия. Тя го носи в портмонето си и го чете в трудни моменти. Осен това ѝ подарих специално издание на Новия завет, едновременно на български и английски. 
 
Около година и половина след водното ми кръщение имах изпитание, в което усетих Божията ангелска протекция. Когато бяхме на разходка с голямата ми дъщеря, паднах по очи в цял ръст, като двете ми ръце бяха заети с предмети. По човешки можех да си строша челюстта, беше тежко падане. Но когато се изправих, нямах синина или драскотина. Казах на Виктория, че отново е подействал псалом 91: „Защото ще заповяда на ангелите Си за тебе да те пазят във всичките ти пътища. На ръце ще те вдигат, да не би да удариш о камък крака си.“
 
Тази година по време на карантината бях докосната, когато виждах милиони християни да се молят с този псалом в цял свят. Гледах интервю с пастир Рик Ренър, чието служение е в Москва – насърчава вярващите да изповядват този псалом всеки ден в първо лице, единствено число. Гледах и интервю с Джон Бивиър. Според него 91 псалом е най-мощната защита в пандемията. Намерих и песни по псалома – на български и иврит. С тях поздравих мои приятели…
 
Пожелавам с Христова любов на читателите на „Евангелски вестник“ да изповядват този псалом всеки ден. Той е мощна духовна защита за техния живот и този на близките им! “
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg