Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християните в Беларус с изявление относно протестите в страната

Main Pic
Публикувана: 13.08.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1410
Коментари: 0
В последните няколко дни бушуват протести в Беларус след проведените там президентски избори. Протестите са били потушени с брутална сила от милитаризирана полиция, която използвала гумени куршуми и сълзотворен газ, причинявайки наранявания на стотици хора. Това може да се види в клипове, показани по независими канали на Telegram. Свидетелства на вярващи, споделени във Фейсбук, говорят за побои на улицата, изтезания във вътрешността на полицейски превозни средства с електрошокове и безразборни арести.
 
Драматични сцени са наблюдавани и в болниците, където са лекувани стотици ранени хора. Международните медии споменават за най-малко 5000 арестувани 72 часа след изборния ден.
 
Каква е позицията на белоруските вярващи в този конфликт? По-голямата част от евангелските християни са категорично против правителството. Някои от тях са участвали в демонстрациите, а други търсят алтернативни начини на протест, осъзнавайки, че се излагат на голям риск, защото протестните действия се възприемат от властта като непокорно поведение.
 
Признак за този страх е фактът, че до вторник никоя евангелска деноминация, група църкви или национална християнска организация не са изразили публична позиция относно ситуацията. Но в сряда Обединеният евангелски съюз (харизматичните църкви) публикува изявление, в което се казва, че „ситуацията не може да остави никого безразличен“ и призовава „всички евангелисти и всички хора с добра воля“ да „се молят с Господнята молитва всеки ден от 12:00 часа“, вярвайки че „Беларус ще бъде спасен“.
 
В изявлението се казва още, че „ние, християните трябва не само да се молим, но да бъдем активни и да издигаме гласа си“, като същевременно настояваме за необходимостта да бъдем „мъдри“, използвайки личната си зона на влияние.
 
В този смисъл християните от Беларус призовават вярващите по света да „покажат солидарността си с нас в социалните медии“, изказвайки се „срещу насилието“ и за „свободата и правата на хората в Беларус“.
 
В изявлението се казва още: „Молете се за медицинския персонал, който лекува пострадалите. Молете се за хората, които работят в държавната телевизия, в други области на правителството, да кажат "достатъчно" и да подадат оставка".
 
Надеждата на беларуските християни, както и на много други беларуси в страната и извън нея, е, че Беларус ще се превърне в  демократична държава, а първата стъпка, според тях е да се проведат „честни избори“.

Източник: "Евангелски фокус"

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg