Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бъркате ли се в чужди работи?

Main Pic
Публикувана: 18.08.2020
Автор: У. Макдоналд
Прочетена: 684
Коментари: 0
Като един, който хваща куче за ушите, така е минувачът, който се бърка в чужда разправия.“
Притчи 26:17
 
Първо трябва да разберем, че кучето, за което става дума в този стих, не е симпатичният малък кокер шпаньол, който може би няма нищо против да го хванем за ушите. По-скоро това е дивият, ръмжащ уличен пес, който коварно се спотайва с оголени зъби. Трудно би било изобщо да го доближим дотолкова, че да го хванем за ушите. Но дори и да успеем, ще се окажем в отчаяно положение – ще ни е страх и да продължаваме да го държим, но и също толкова ще ни е страх да го пуснем.
 
Това е подходящ образ за човека, който се намесва в разправия, която не го засяга. Твърде скоро върху него ще се излее гневът и на двете страни. Всеки от тях има чувството, че този, който се е намесил, може да победи, и затова те забравят собствените си разногласия и се обединяват срещу третия.
 
Ние се подсмихваме на ирландеца, който отишъл при двама мъже, които се биели, и невинно попитал: „Това частен бой ли е, или всеки може да участва?“ Но у всеки от нас се крие склонността към посредничество, изкушението да се намесваме в караници, които всъщност изобщо не ни засягат.
 
Полицейските служители трябва да бъдат особено внимателни, когато ги извикат за някой семеен скандал. А колко попредпазливи трябва да бъдат обикновените граждани, преди да се намесят в чужди домашни разправии!
 
Може би най-добрите примери, които илюстрират днешния стих, могат да се намерят в неприятностите, които могат да се случат в една църква. Обикновено разправията започва между двама души. После други взимат страна. Това, което някога е започнало като искра, бързо се разгаря до опустошителен пожар. Хора, които нямат нищо общо с първоначалния проблем, искат непременно да дадат принос със собствената си мъдрост, като че ли са лично Делфийският оракул. Стига се до темпераментни избухвания, приятелства се разрушават и мнозина остават с разбити сърца. И докато войната се изостря, църквата стреснато слуша новините за сърдечни инфаркти, мозъчни удари, стомашни язви и други физически проявления. Първоначалният горчив корен се е разраснал и мнозина са тежко засегнати от него.
 
Предупреждението да не се намесваме в чужда разправия би могло да влезе в противоречие с думите на Спасителя: „Блажени миротворците, защото те ще се нарекат Божии синове“ (Матей 5:9). Но противоречие няма. Миротворецът се намесва, когато двете враждуващи страни искат различията им да бъдат разгледани пред арбитър. В другите случаи обаче посредникът единствено попада в ситуация, от която няма лесен и безболезнен изход.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg