Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Още една църква се превръща в джамия в Турция

Main Pic
Публикувана: 25.08.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2227
Коментари: 0

Месец след като знаковата църква "Света София" в Истанбул се превърна в джамия, турският президент Ердоган планира втора християнска църква да се превърне в място за мюсюлманско поклонение.

Известната християнска църква "Христос Спасител" в Хора, известна още като Kariye Museum, предстои да се превърне в джамия по заповед на Ердоган, съобщава Асошиейтед Прес.

Църквата е построена по заповед на Константин Велики и датира от четвърти век. След падането на Константинопол под Османска власт, църквата е превърната в джамия, а по-късно след разпадането на империята, изпълнява ролята на музей от 1945 година насам.

Външното министерство на Гърция е публикувало изявление, в което обвинява Ердоган в оскверняване и поругаване на световното християнско наследство и провокация срещу всички християни по света.

В изявлението има призив "Турция да се завърне в 21 век, където има взаимно уважение, разбиране и сътрудничество между цивилизациите.

Опозиционният лидер на Турция Гаро Пайлан е заявил, че това деяние е "срам за страната ни". В свое послание в Туитър той заявява още, че църквата е символ на мултикултурната идентичност и историческо наследство на Турция, и предстои да бъде пожертвано.

Източник: Christian Today

Превод: Петя Зарева

 

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg