Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Учението за Второто идване на Христос

Main Pic
Публикувана: 29.08.2020
Автор: Сам Уолдърн
Прочетена: 1126
Коментари: 0
Връщането на Христос е публично/универсално/явно събитие
 
Новият завет поставя силно ударение на истината, че връщането на Христос няма да бъде тайно, а универсално, видимо и публично. Би било възможно абстрактно да се мисли за едно физическо връщане, което е тайно, но Библията навсякъде учи, че денят на унижението на Христос е отминал и че ще дойде денят на Неговата слава. Така би било немислимо Неговото връщане да остане незабелязано.
 
Това общо наблюдение е потвърдено от голям брой ясни новозаветни текстове:
Матей 24:26-31; Лука 17:22-25; 1 Солунци 4:16-17;2 Солунци 1:5-10; Тит 2:13.
 
Отричането на  Второто идване на Христос е учение, което се осъжда.
 
Петър отчасти описва хората, които отричат второто идване на Христос, като присмивачи (2 Петър 3:3-4; Юда 18). Да се определи някой като присмивач означава той не само  да се счита като човек, който не е християнин, но като по-лош от невярващ.
 
Макар да не е използвана същата дума, тази концепция е представена в книгата Притчи, когато тя противопоставя наивника на присмивача (Притчи 1:22; 9:7-8; 15:12). Наричайки ги присмиватели авторът дава ясно да се разбере, че те са отпаднали от християнската вяра и че Второто идване е централно християнско учение.
 
Подобно проклятие е изречено от Йоан срещу хората, които отричат истината за Второто пришествие в книгата Откровение. Разбира се, в книгата има известен брой пасажи, които пораждат спорове, но нейното централно послание е ясно. То е, че Исус Христос ще се върне като Съдия на този свят (Откровение 1:7; 21:12,20). Това ясно и централно послание на книгата Откровение трябва със сигурност да е било в ума на Йоан, когато той е произнасял проклятието върху тези, които отнемат от даденото от Исус послание (Откр. 22:18-19).
 
Страховитият характер на това проклятие ни дава ясно да разберем колко централно за християнската вяра е учението за завръщането на Христос в света.
 
Следва продължение...
 
Превод: Радостин Марчев
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg