Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Заричате ли се?

Main Pic
Публикувана: 04.09.2020
Автор: Димка Тенева
Прочетена: 529
Коментари: 0
Заричам се, никога .....
На кое неприятно събитие сме реагирали, казвайки си:  "Аз няма да позволя повече да се държат така с мен! Аз няма да позволя повече да ме нараняват!" 
 
Всъщност, какво правим изговаряйки тези думи? Ние се заричаме, че няма да позволим нещо подобно да ни се случи отново. Заричането е обещание, което даваме на себе си и то е провокирано от някакво неприятно събитие или нараняване. Обещаваме си да не позволим на нищо да ни вреди. Защо го правим? Защото такива заричания ни успокояват. Но библията ни казва, че да се заричаме е погрешно.  
 
Защо е погрешно?  - защото, когато се заричаме, че няма да правим нещо или няма да позволим нищо лошо да ни се случи, ние ставаме господари на тази област от нашия живот. Всъщност, оставяме съответната област под свой контрол и не я предаваме на Господа. Заричането напълно отхвърля господството на Христос.
 
Когато си кажем: "Никога няма да си позволя да обеднея" - нека си отговорим: Кой става господар на нашите финанси!
Когато си кажем: "Никога няма да позволя отново да бъда наранен" - интересно, кой става господар на нашите взаимоотношения!
 
Освен това, заричането предизвиква в нас пресилени емоционални реакции, които ни правят неподатливи на обучение. Затваряме се за корекция, ставаме недостъпни и вманиачени във всяка област, в която сме направили някакво заричане. 
 
Този модел на поведение се предава на всяко следващо поколение, защото това е примерът, който то вижда и попива. Някой трябва да реши и да прекъсне това емоционално наследство. Искаме ли да сме ние?!
 
Как да го прекъснем?
Да го разпознаем! - Да бъдем честни със себе си!
Да се покаем, че сме направили себе си господар на тази област! 
Да променим мисленето си относно случилото се!
Да простим на човека, който ни е причинил болка!
 
Исус дойде на тази земя, за да ни даде изобилен живот. Но за да можем да се възползваме от този ценен дар, трябва да се справим с всичко, което обременява нашата психика, емоции, душа и взаимоотношения.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg