Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Готови ли сме да посрещнем Царя?

Main Pic
Публикувана: 10.09.2020
Автор: Амир Царфати
Прочетена: 1155
Коментари: 0

Бъдете готови. Не действайте като фарисеи. Не превръщайте църквите си в социални клубове. Не се преструвайте, че сте готови да посрещнете Христос. Не се преструвайте, че сте родени свише и сте изпълнени със Светия Дух. Не казвайте, „Така казва Господ", когато никога не сте чували гласа Му. Не използвайте парите на светиите, за да популяризирате своята дейност и собственото си его. Не живейте в този свят и не се наслаждавайте на този свят, сякаш той е крайната ви дестинация. Очаквайте Христос. Бъдете готови и ще бъдете част от новия Ерусалим. 

Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата. В онзи ден мнозина ще Ми рекат: Господи! Господи! не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име бесове изгонвахме, и не в Твоето ли име направихме много велики дела? Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие. (Матей 7:21-23)

Това доста смразяващо изявление в края на Проповедта на планината ни показва няколко неща. Първо, ако наричаш Исус твой Господ не означава, че Той наистина е такъв. Второ, да правиш неща от Негово име не означава, че си спасен. Трето, познаването на Исус трябва да доведе до лична и морална трансформация. Забележете, че Исус посочва липсата на каквито и да било морални стандарти като доказателство за това, че Не Го познавате. Беззаконието означава грях и неправда.

Това изявление на Исус е много своевременно напомняне за църквата в наши дни, тъй като немалко християни изглежда подкрепят позицията, че трябва да добавим дела към спасението по благодат.
 
Когато сме спасени от Божията благодат чрез вяра в Него, ние ставаме Негово творение. И като такива, ние сме нови създания в Христос и „сме създадени“ за добри дела. Сам Бог иска да ходим в тях.
 
Днес има едно религиозно движение, което е убедило мнозина, че веднъж спасени по благодат, няма нужда да се занимавате с нещо друго. Ако проповядвате за лична трансформация и нов живот, ще ви обвинят, че искате да се върнете и да живеете „под закона“. И все пак апостол Йоан изглежда е под впечатлението (от живота си с Исус в продължение на три години), че всеки, който е спасен по благодат чрез вяра, сам очиства себе си (1 Йоан 3:1-3).
 
Очистването, за което говори Йоан, не е церемониалното пречистване според закона, тъй като законът отдавна е изпълнен от Христос по времето, когато апостолът пише своите послания. Очистването, за което пише Йоан, касае личната, морална чистота, тъй като Светият Дух ни променя отвътре навън. Отново, преди някой да твърди, че „делата спасяват“, не забравяйте откъде сме тръгнали.
 
Спомняйте си, че „ходенето с Бога“ е метафора за нашето пътуване през живота. Спасението по благодат чрез вяра не е краят, а ново начало на нашето преобразяване, което трае през целия ни живот. И накрая, някой ден ще видим Христос лице в лице и ще бъдем подобни на Него. 
 
Делата не спасяват никого, но принасят слава на Бога. Да кажеш, че добрите дела пречат на спасението по благодат, е все едно да твърдиш, че християните не трябва  да прославят Бога.
 
Много християни са имали съмнения през годините, особено след личен провал в живота си и са се питали: „Наистина ли съм спасен?“ За щастие Бог ни е дал увереност чрез Своя Дух, Който живее в нас и посредством трансформацията на мислите и делата като доказателство, дори когато се провалим.
 
Никога не бихме могли да бъдем достатъчно добри, за да бъдем спасени. Никога не бихме могли да спечелим спасението си чрез добри дела. Но ние можем да принасяме слава на Бога чрез тях като спасени по благодат.
 
Източник: Behold Israel
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg