Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Етническо разделение сред евангелските избиратели в САЩ

Main Pic
Публикувана: 08.10.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 798
Коментари: 0
Според ново проучване на LifeWay Research, проведено в периода 9-23 септември, „61% от американските евангелски християни по убеждение планират да гласуват за Тръмп и само 29% - за Байдън. Други кандидати събират около 2% заедно, а 8% не са решили още“.
 
Сред анкетираните евангелски християни предимството на президента Тръмп идва предимно от представители на бялата раса (73% към 18%). Афро-американските евангелски вярващи преобладаващо планират да гласуват за Байдън (69% до 19%).
 
Сред американските евангелски християни от други етноси Тръмп има преднина от 58% до 32%.
 
„Различните етнически групи се ръководят от конкретни неуспехи за нашата страна и се интересуват от провала на конкретни кандидати. Етническата принадлежност и политическите пристрастия са по-мощен фактор в предсказването на вота на някой с евангелски убеждения, отколкото само техните споделени религиозни убеждения”, обясни Скот Макконъл, изпълнителен директор на LifeWay Research.
 
Проучването посочва, че „подобряването на икономиката (72%) и борбата за забавяне на разпространението на пандемията (58%) са основните характеристики, които регистрираните избиратели казват, че търсят в кандидата за президент“.
 
Поддържането на националната сигурност (55%), справянето с расовата несправедливост (49%), личният характер (48%) и позицията на кандидата относно имиграцията (48%), са следващите най-важни фактори при определянето на техния вот.
 
След всички тези въпроси, проучването, „започнало преди смъртта на съдията на Върховния съд Рут Бадер Гинсбург“, показва, че „една трета (33%) казват, че вероятните кандидати за Върховния съд са важен фактор, както и способността на кандидата да защитава религиозните свобода (32%), тяхната позиция по отношение на абортите (31%) и позицията им относно ролята на правителството (30%)“.
 
Що се отнася до евангелските вярващи в САЩ, „повечето не са водени само от един-единствен фактор. Осемдесет и девет процента (89%) от тези с евангелски вярвания са избрали повече от един важен въпрос, който оказва влияние върху техния вот”, посочва Макконъл.
 
„Подобно на други американци, техните основни опасения отразяват настоящата рецесия и пандемия, но повече от 1 на всеки 10 с евангелски вярвания ще гласуват за кандидата, който според тях ще защити тяхната религиозна свобода“, подчертава той.
 
Ето защо „подобряването на икономиката (22%) и забавянето на COVID-19 (16%) остават водещите въпроси, но позицията на кандидатите относно абортите (11%) и способността за защита на религиозната свобода (11%) са по-скоро водещи за избирателите с евангелски вярвания”.
 
Въпреки това, „по-малко евангелски християни (8%) в сравнение с останалите американци (16%) казват, че личният характер на кандидата за президент е най-важният въпрос при определянето на техния вот“.
 
Източник: CBN News
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg