Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Мир или раздяла?

Main Pic
Публикувана: 18.10.2020
Автор: Момчил Петров
Прочетена: 835
Коментари: 0
Мислите ли, че съм дошъл да дам мир на земята? Не, казвам ви, но по-скоро раздяла.  Защото от сега нататък петима в една къща ще бъдат разделени, трима против двама, и двама против трима.Ще се разделят баща против син, и син против баща; майка против дъщеря и дъщеря против майка; свекърва против снаха си, и снаха против свекърва си. Лука 12:51-53
 
Последното нещо, което учението на Исус Христос представлява, е родова религия, която има за цел да споява традиционното семейство и общност. Някъде в човешката същност има силна потребност от подобна свързаност, но с тези думи Исус безпощадно я конфронтира. Христос не обслужва нашата нужда да останем верни на рода, вкоренени в традицията и част от едно познато, родно цяло. Той не идва да направи могъщи патриархални домове, източник на удовлетворение и гордост в старините ни. Ако нашата мечта е подобна свързаност, тук на нея е сложен кръст от самият Господ.
 
Защото Господ предлага една по-добра свързаност, не чрез сложилите се по невидими пътища през хилядолетията история линии на взаимопомощ, но в същото време и на подчинение и контрол, а чрез опознаване на Него, чрез преобразяване в Него и чрез издигане на Него във всеки живот.
 
Искате ли да останете свързани с някого завинаги? Баща със син, майка с дъщеря, родители с дома на детето си? Позволете на Исус да застане между вас. Нека бъде издигнат в живота ви, в дома ви, в любовта ви, в приятелствата ви. Това носи една истинска свобода и една истинска свързаност на хора, които вече не са слепени един за друг по силата на социалното задължение, а по силата на любовта, смирението и милосърдието, в които всеки в Христос се преобразява. 
 
Това е истинската революция, която мнозина днес, наранени от травматичния опит в семейството инстинктивно търсят, но на грешното място. Това е и истинската свързаност, която днес мнозина, основателно ужасени от експериментите с човешката идентичност, отчаяно търсят в традицията и "традиционния ред".
 
И точно защото Христос е повече от всичко това, и защото е отвъд всичко това, когато нещо в най-специалните  ни взаимоотношения  се счупи, то в никакъв случай не е краят на живота ни.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg