Сряда, 28.09.2022

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Холандските християни признават греха си спрямо евреите в Холокоста

Main Pic
Публикувана: 10.11.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 538
Коментари: 0
Холандската протестантска църква (PKN) публично призна, че носи отговорност за отношението към евреите по време на нацистката окупация на страната.
 
Председателят на ПКН, Рене дьо Роувър, говори на тържествена церемония в синагогата на равин Арон Шустер в Амстердам, в която каза, че протестантските институции са се провалили в своето отношение към евреите, тъй като нацизмът е разширил влиянието си в цяла Европа: „Църквата признава своите грешки и чувства своята отговорност... Антисемитизмът е грях срещу Бога и срещу хората. Протестантската църква също е част от тази история”.
 
Още преди нахлуването на Хитлер в Холандия през 1940 г., протестантската църква „положи основата, върху която успяха да избуят антисемитизмът и омразата“, добави дьо Роувър.
 
С поглед към бъдещето той заявява: „Ние се ангажираме да направим всичко възможно за по-нататъшно развитие на юдео-християнските отношения в дълбоко приятелство между двама равнопоставени партньори, обединени в борбата срещу съвременния антисемитизъм.“
 
Събитието отбелязва погрома Kristallnacht ("Кристална нощ") от 1938 г., когато стотици синагоги са изгорени в Германия и Австрия, а хиляди магазини и домове на евреи са нападнати и вандализирани.
 
Равин Лес Ворст, който оцелява след Холокоста, също участва в церемонията в неделя. „Бях на 5 години, когато ме отведоха от дома през април 1943 г. Все още виждам агентите, стоящи в градината на нашата къща в Ротердам“, спомня си той. Изпратен е в холандски концентрационен лагер във Вестерборк, но е освободен през 1945 г.
 
Смята се, че над 100 000 евреи са били убити в Холандия след нацистката окупация през май 1940 г. Повечето са депортирани в концентрационни лагери.
 
В изявления, изпратени на видеозаписи, президентът на Израел Рувен Ривлин, президентът на Австрия Александър ван дер Беллен и президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призоваха хората да се борят с антисемитизма.
 
Около 15% от населението на Холандия се определят като протестанти, според Централното статистическо управление. Това включва членове на църквата PKN, но също така и други протестантски деноминации и независими евангелски църкви.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg