Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Филм с Джон Ленъкс и Кевин Сорбо примирява Библия и наука

Main Pic
Публикувана: 18.11.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1769
Коментари: 0
Mатематикът Джон Ленъкс, който преподава в Оксфорд, е един от водещите защитници на християнската вяра, въпреки че се отказва от  определението „апологет“, макар че то най-добре обобщава това, което прави.
 
„Някои хора мислят, че се извинявате за нещо и наистина съжалявате, че сте християнин, а всъщност думата "апологетика"  означава защита“, казва Ленъкс, смеейки се.
 
Както и да го наречете, проф. Ленъкс е изкусен в своето изкуство да убеждава. Той е дебатирал с някои от водещите атеисти на нашето време, в това число Ричард Докинс, Кристофър Хичънс и Питър Сингър. Ленъкс е помогнал за укрепването на вярата на безброй християни по света чрез своите рационални аргументи и убедителния си анализ, да не говорим за бързия му ум. Той е написал множество  книги.
 
Аргументите на Ленъкс са в основата на нов документален филм със заглавие "Против прилива" (Against the Tide), който изследва доказателствата за съществуването на Богa и валидността на християнството. Актьорът и режисьор Кевин Сорбо ("Бог не е мъртъв", "Херкулес" и др.) интервюира Ленъкс, докато двамата пътуват до различни места в Англия и Израел в своето философско и историческо търсене на истината.
 
Резултатът е един от най-добрите документални филми за апологети, правени някога - бърз, за ​​да ви държи нащрек и достатъчно дълбок, за да ви накара да мислите.
 
„Моята вяра в Бога и в Христос, като Божия Син, не е заблуда. Той е рационален и основан на доказателства. Можем да говорим за убеждение извън всяко съмнение“, казва Ленъкс във филма.
 
В първата половина на филма Сорбо и Ленъкс изследват доказателствата за Бога, започвайки дискусията си в известната кръчма „Орел и дете“, в Оксфорд, където К.С.Луис и Дж.Р.Р. Толкин са общували преди десетилетия. (Ленъкс лично е слушал лекция на Луис и е силно повлиян от него.) Във втората половина на филма те пътуват до Израел, където изследват доказателствата за християнството.
 
Двете теми са много различни. Първата често включва философия и наука. (Откъде е дошла Вселената? Как се получава нещо от нищото?) Втората се фокусира върху историята и опита. (Какви са доказателствата за събитията в Писанието?)
 
„Твърдя, че има доказателства за съществуването на интелигентен Бог във Вселената“, казва Ленъкс във филма. „Но християнството отива по-далеч и отговаря на въпроса: Кой е този Бог?“
 
И двете послания във филма са необходими в нашия скептичен свят. Някои хора се съмняват в самото съществуване на Бога. Други обаче казват, че вярват в Бога, но поставят под въпрос възкресението.
 
Ленъкс казва, че се стреми да даде „рационална защита на християнската вяра“. Той и Сорбо посещават места в Израел, свързани със земния живот на Исус.
 
„Науката е рационална дисциплина. Това може да се каже и за историята. Философията и теологията също са такива. Когато надхвърлим казаното от природните науки, това не означава, че излизаме извън рамките на рационалното“, твърди апологетът.
 
"Срещу прилива" (Against the Tide) не е скучна лекция. Филмът е обзор на аргументите за съществуването на Бога и християнството, представени на достъпен език.
 
„Ако искаме филмът да бъде интересен и забавен, не можем да прекараме цял час в обсъждане на една-единствена гледна точка“, коментира Ленъкс пред Crosswalk.
 
Филмът има за цел да изгради вярата на християнина. (Ленъкс твърди, че иска да снабди с „аргументи християните“, за да им „даде много повече увереност“ в споделянето на вярата им.) Тези аргументи имат за цел да оспорят вярванията на атеиста, агностика или скептика.
 
Филмът има широка целева аудитория.
 
„Прекарах времето си във взаимодействие с нехристиянския свят“, каза Ленъкс пред Crosswalk. „Цялата идея на филма е да накара света да осъзнае, че има много митове в нашата култура. Един от основните е, че науката и Бог не могат да съществуват по никакъв начин заедно. Вторият мит е, че няма доказателства за истинността на християнството."
 
Ленъкс е написал няколко книги по темата. Сред тях са: "Може ли науката да обясни всичко?", "Къде е Бог в света на коронавируса?" и мн.др. 
 
Можете да гледате трейлъра на филма тук.
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg