Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Пастир и две деца убити в Уганда

Main Pic
Публикувана: 30.11.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 794
Коментари: 0
В източна Уганда мюсюлманските роднини на бивш шейх, който отказва да се отрече от Христос, убиват 6-годишния му син в понеделник (23 ноември). Два дни преди това ислямистите в западната част на страната убиват пастир и неговия 12-годишен син, съобщава християнската медия Morning Star News
 
След като прекарва два часа в разговори със своите мюсюлмански роднини в село Камеме, окръг Бусета, област Кибуку, бившият шейх и учител по ислям, Емануел Хамуза не се поддава на искането им да се отрече от Христос. Емануел, който е на  38 години, приема Христос и се кръщава във вода, за да изповяда новата си вяра. Неговата дързост е наказана жестоко. Братята, сестрите и чичо му по бащина линия го нападат пред къщата му.
 
6-годишният му син Ибрахим Мохамад е навън с него, когато петима от роднините му се приближават до дома на бившия шейх около 18:30 ч. Един от нападателите се провиква: „Трябва да се отречеш от новата ти християнска вяра, която е позор за нашето семейство“.
 
„Отказах да се поддам на тяхното искане и те започнаха да ме бият с ритници и юмруци“, разказва Хамуза пред Morning Star News. „Опитах се да се защитя, докато другите нападатели стъпиха върху врата на детето ми,  за да го задушат.“
 
Нападателите избягали, когато съседите се втурнали, за да помогнат, а синът на пребития Хамуза починал, преди да успее да получи медицинска помощ. Семейството не е подало сигнал за нападение пред полицията поради страх от по-нататъшно насилие от страна на нападателите.
 
Хамуза, който има още три деца на възраст 10, 8 и 4 години, е повярвал в Христос преди две години.
 
Два дни преди това в западна Уганда, пастир Уилсън Ниваманя се прибира в Кабале с 12-годишния си син, след като разпространява християнска литература по границата с Демократична република Конго, когато радикални мюсюлмани ги спират близо до Кисоро в събота вечерта.
 
Четирима мюсюлмански екстремисти на мотоциклети спират пастир Ниваманя и сина му Саймън Питър Бизимаана. Синът на пастира също е бил на мотоциклет, управляван от 15-годишен християнин, чието име няма да споменаваме от съображения за сигурност. Той разказва, че нападателите са имали тъпи предмети и кама с рог, известна като сомалийски меч.
 
„Когато четиримата нападатели излязоха от храстите, те незабавно хванаха пастир Ниваманя, викайки: „Този човек трябва да умре, тъй като не уважава нашата религия“, разказва младият християнин пред Morning Star News. „Нападателите започнаха да ни удрят с тъпи предмети, а след това използваха меча и намушкаха малкото момче в корема. То почина, докато с пастира се опитвахме да се преборим с нападателите.”
 
Нападателите избягали, когато пристигнали други мотоциклетисти. Пастир Ниваманя е имал сериозни рани по главата. Той е откаран по спешност в медицинска клиника в Кисоро, където във вторник (24 ноември) умира от нараняванията си, съобщава съпругата му. Младият християнин, карал мотоциклета, е получил наранявания по ръката.
 
Пастор Ниваманя е получавал заплашителни текстови съобщения от мюсюлмани, вероятно някои от същите, които са го нападнали. Той е получил подобно съобщение малко преди смъртта си, в което пишело: „Моля, спрете да раздавате на хората християнски книги, които дискредитират исляма. Ако продължите да разпространявате тези книги, тогава рискувате живота си“, разказва съпругата на убития пастир.
 
Пастирът е посещавал селищата до границата с Конго и на всеки три или четири месеца е раздавал книги, които критикували исляма. Мюсюлманите са го обвинявали, че продава Библии и християнска литература, в която се разобличават някои заблуди на исляма.
 
Пастор Ниваманя е бил известен мисионер в района. През 2016 година той е провел открит дебат с мюсюлмани, при което публично е бил порицан от известен ислямски лидер. Ислямистите започват да го следят, след като той участва в евангелизаторско събитие в Масака през 2010 г. Там е и евангелизаторът Умар Мулинде, който е подложен на ужасно нападение през 2011 г., когато е залят с киселина.
 
Адвокатът на пастир Ниваманя, Исак Сендегея, е застрелян през юли 2019 г. от неизвестни лица. Тогава той е на 39 години.
 
Вдовицата на починалия пастир също е била жертва на нападение, което е претърпяла заради вярата си. В момента тя се нуждае от финансова помощ - както и нейните оцелели деца и 15 други в сиропиталището, за което се е грижил убитият пастир.
 
Тези убийства на християни в Уганда са последните от поредица от много подобни случаи на преследване на християни, за които съобщава Morning Star News.
 
Конституцията и другите закони на Уганда предвиждат религиозна свобода, в това число и правото да се проповядва, но ислямските екстремисти не се съобразяват със законите на страната. Мюсюлманите съставляват не повече от 12 процента от населението на Уганда, с високи концентрации в източните райони на страната.
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg