Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

След тъмнината светлина

Main Pic
Публикувана: 06.12.2020
Автор: Емилия Данаилова
Прочетена: 977
Коментари: 0
Твоето слово е светилник на нозете ми и виделина на пътеката ми. Пс. 119:105
 
Да имаш светлина и насока в един объркан и тъмен свят е такова богатство! В началото на шестнадесети век мотото на швейцарския град Женева е “След тъмнината — светлина!”. То отразява смелото твърдение на Калвин и неговото поколение, че след тъмните векове на ранното средновековие светлината отново е дошла при хората чрез проповядването на Божието Слово. По онова време за да може тъмнината напълно да бъде прогонена от града всеки гражданин е длъжен да слуша по шест проповеди на седмица.
 
В днешно време всеки ден срещам хора, погълнати от болката, хаоса, безизходицата на ежедневието си. Обществото ни като цяло  е такова, а в този период е съвсем отчаяно и изпълнено със страх. Страх за живота, страх за утрешния хляб, страх от отхвърляне, страх от грешки. Този страх така заслепява човека, че той живее в непрогледна тъмнина. Тези дни, когато сигурността на човечеството е застрашена икомически  и физически, хората са заслепени още повече. Страхът за бъдещето, неизвестното бъдеще пленява умовете им. Изходът е само един - Божието слово. Всяка дума в Словото е написана да освобождава и осветява. Каква сигурност можем да имаме ние в този несигурен свят освен една  - сигурността на Божиите думи. Защото ако и небето и земята да преминат, Словото няма да премине. Как можем ние да предвидим и да знаем утрешните си стъпки, ако не е Словото, да освети пътя ни и да вървим без да се спънем. В тъмнината, хоратата падат, нараняват се, дори умират. Затова е нужна светлината, за да виждаме стъпките си. 
 
Tъмнината винаги е символизирала греха. Когато един човек живее в греховете си, той живее в тъмнина. Но  изповедта на Словото е такова силно оръжие, че разбива всяка тъмнина в живота ни и покаяието ни освобождава от всеки грях. Целият свят беше създаден от словото. То съществуваше преди всяко творение и със Словото дойде светлината на света. "Да бъде светлина" -  каза Бог и стана светлина. Ако за Бог съдаването на светлината беше най-важното нещо и започна с него, колко повече е важно за нас днес. Бог ни е дал начина да разчупим тъмнината в живота си и да  повикаме светлината. И ако Той я повика чрез Словото, защо да не го направим и ние днес?! Ние също сме творци с нашите думи, затова е много важно какво говорим. 
 
Само със Словото можем да излезем от бездната на тъмнината. Липсата на светлина в живота ни, води до обърканост, страх, отчаяние. Неслучайно затворът е наричан "тъмница". Пленените хора са в тъмнина. Но ако вземем оръжието на Божиите думи, ние ще излезем от "затвора си". Ако ние сме призвани да бъдем сол и светлина на света, то изпълнението на  Словото е, чрез което ние се освещаваме и започваме да "светим". Слушането, изповядването и изпълняването на Словото на основните компоненти за един "светещ" живот. 
 
Затова, мили приятели ви призовавам да вземем Словото и да изпълним съдбата си. Само Словото може да освети пътя ни да видим Божията воля за живота ни. Имаме такъв прекрасен унивесален наръчник за благочестив живот! Библията съдържа всичко, от което се нуждаем, за да живеем един смислен живот. Примерът на библейските герои е толкова силен!  Можем да се поучим от тях и ясно да разграничим живота в светлината и този в тъмнината.  Нека оставим нашата сигурност в Бога и нека Словото му да осветява пътя ни. Защото дори и всичко около нас да се мени и руши, Словото остава вечно и непроменимо.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg