Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Швейцария и религиозната свобода

Main Pic
Публикувана: 08.12.2020
Автор: A. Морис
Прочетена: 616
Коментари: 0
Християнската общност в Женева празнува, след като швейцарски съд отмени забраната за религиозно поклонение и провеждане на църковни събития.
 
Конституционната камара на кантона Женева издаде заповедта на 3 декември, след като взе предвид подадени  жалби на обезсърчени местни жители, които са на мнение, че забраната е нарушение на религиозната свобода, съобщава Католическа агенция.
 
Забраната влезе в сила на 1 ноември като мярка за предотвратяване на разпространението на коронавируса. Съдът обаче посочва, че властите не могат да докажат как църквите са отговорни за огнищата на COVID-19 в района.
 
Адвокатът Стив Алдер, подал иска, заявява, че забраната за присъствени богослужения е една от най-сериозните обществени ограничения на религиозните събрания в Европа. Той посочва, че забраната е несправедлива, защото градът позволява да се провеждат други публични събирания.
 
"Прилагането на забраната е нарушение на правото на свобода на религията, защитено в швейцарската конституция и от международните стандарти за правата на човека", кавза Алдер. „Тя е приложена непропорционално, ако вземем предвид дейността на религиозните групи спрямо търговската дейност.“
 
Той добавя: "Тъй като множество религиозни групи в Женева изразяват своята загриженост относно непропорционалността на забраната, ние се надяваме, че властите в крайна сметка ще се споразумеят за решение, което защитава правото на всеки да изповядва религията си в съответствие с международното право."
 
А Дженифър Леа от адвокатската кантора Alliance Defending Freedom (ADF, Алианс за защита на свободата) International, нарече отмяната на забраната „значителна стъпка в правилната посока“.
 
"Религиозната свобода е основно човешко право и правителствата, които се стремят да я ограничат, носят отговорност  да докажат, че ограничението е наистина необходимо и че по-умерен ограничителен подход няма да бъде ефективен в тази връзка", посочва адвокатът.
 
"Предпочитането на търговските заведения пред религиозните служби е не само дискриминационно, но игнорира силната защита, която съществува в националното и международното право за религиозна свобода."
 
Католическата църква в Женева е заявила, че присъствието на публична литургия ще бъде ограничено до 50 души, изисква се използване на маски за лице и социално дистанциране.
 
Източник: CBN News
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg