Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Да се молим с псалмите

Main Pic
Публикувана: 13.12.2020
Автор: Мартин Лутер
Прочетена: 796
Коментари: 0
И не се опивайте с вино, следствието от което е разврат, но изпълняйте се с Духа; и разговаряйте се с псалми и химни и духовни песни, като пеете и възпявате Господа в сърцето си.” (Ефесяни 5:18-19)
 
Помислете за това, което най-уважаваните църковни отци, особено Атанасий и Августин, казват за употребата на псалмите. Те казват, че ние трябва да настроим и адаптираме умовете си, така че те да се окажат в тон с псалмите. Ние трябва да пеем псалмите с помощта на Светия Дух. Те са като едно училище за нашата сърдечна настройка.
 
Например, когато четем в Псалм 1: „Блажен оня човек, който не ходи по пътя на нечестивите” ние трябва да се научим да отхвърляме съветите, които нечестивите хора ни дават.
 
Когато четем: „Но се наслаждава в закона на Господа” не трябва лесно да се потупвате по гърба, сякаш вече сте човек, който обича Господното учение. Понеже докато сме живи ние трябва да мислим за себе си като за хора, които отчаяно се нуждаят да обичат още повече Господнето учение.
 
Когато четете: „Всичко що върши ще благоуспява,” трябва да си пожелавате това и да скърбите за хората, които са в трудности.
 
Не мислете, че от вас е поискано нещо невъзможно. Всичко, което трябва да направите, е да опитате и аз зная, че ще се радвате, ако го сторите.
 
Първо, практикувайте по един псалм или дори един стих от псалм. Смятайте, че сте успели, щом усетите, че стихът оживява в сърцата ви  – дори ако това ви отнеме цял ден или дори цяла седмица. Но щом започнете, всичко друго ще следва естествено и вие ще намерите големи богатства на прозрения и любов.
 
Само не допускайте умората и обезкуражението да ви попречат да започнете.    
 
Превод: Радостин Марчев
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg