Сряда, 29.09.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Свидетелство на отвлечен индийски пастир

Main Pic
Публикувана: 15.12.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1517
Коментари: 0
Последното нещо, което пастир  Шелтън Вишванатан си спомня, преди да загуби съзнание в село в североизточна Индия, е как хиндуистки екстремисти го заплашват. Те възнамерявали да да го принесат в жертва на своя бог, след като го отвлекли и му завързали очите.
 
„Те ме удариха с гръб и ми казаха, че ще ме принесат в жертва на своето божество като наказание за разпространение на евангелски брошури“, разказва отвлеченият пастир пред репортер на християнската медия Morning Star News. „Нанесоха ми силни удари по главата, така че не след дълго съм припаднал.“
 
Шестима радикални хиндуисти спрели Шелтън на пътя, на 5 октомври, като му казали да се откаже от раздаването на евангелски брошури в село Тиряни, област Шохар, щата Бихар. Пастир Шелтън отговорил: „Чудесно“ и тъкмо се канел да продължи, когато един от нападателите взел ключовете от скутера му, отнел му телефона и сигнализирал на останалите да го нападнат.
 
Когато дошъл в съзнание, Шелтън се озовал заключен в тъмна стая.
 
„Извиках за помощ, виках силно с надеждата някой да чуе моите викове и да дойде да ми помогне, но никой не можеше да ме чуе“, казва пастир Вишванатан. „През следващите няколко дни лежах на пода без храна и вода. Не ми дадоха нищо за ядене и пиене. Просто ме бяха захвърлили там да умра.”
 
Седем дни по-късно възрастна жена, която живее наблизо, чула виковете му и почукала на вратата, раказва той.
 
„Тя ми каза, че вратата е затворена отвън и че тя ще ми отвори при условие, че не казвам на никого“, разказва пастир Вишванатан, който ръководи домашна църква от 18 души. „Беше много уплашена. Знаеше, че ако нападателите разберат, че тя е отворила вратата, се излага на голяма опасност.“
 
Пастир Шелтън обяснил на жената какво се е случило. Казал ѝ, че ще умре от глад там, ако тя не отвори вратата. За радост, жената го съжалила, помогнала му да излезе от стаята и по-късно му дала храна и вода.
 
„Ако тази жена не ми беше помогнала, нямаше да съм жив днес“, разказва отвлеченият индийски пастир. "Напълно съм убеден, че Бог е този, който я изпрати да ми помогне."
 
След като се върнал в дома си в Шеохар, благодарение на непознати, които му помагали да се прибере пеша, той научил от съседи, че семейството му го търсило в целия квартал. Уплашени, членовете на семейството му продали някои от мебелите в дома, за да се сдобият с пари и да стигнат до родния град на съпругата му в Непал. 
 
Нападателите взели телефона му с телефонните номера на роднините му  и пастир Вишванатан нямал пари да осъществи телефонно обаждане. Съседите му дали храна, малко пари и стар мобилен телефон, но в продължение на седмици той не можел да се свърже с жена си. С помощта на други християни в крайна сметка той успял да осъществи контакт и да плати на семейството си да се завърне у дома на 28 ноември.
 
Чрез намесата на адвокатската фирма Alliance Defending Freedom старши пастири от Патна, столицата на щата Бихар, предложили своята помощ, като го посъветвали да повдигне обвинение срещу нападателите.
 
„Аз не искам да завеждам дело срещу нападателите“, казва пастир Вишванатан. „Нападан съм няколко пъти за ръководене на домашна църква и споделяне на Евангелието в селата, но оцелях само заради Божията благодат. Още в миналото полицията ме предупреди, че има заплаха за живота ми. Тъй като честванията на бог Навратри бяха в разгара си, ако ме откриеха отново, нападателите наистина биха ме принесли в жертва на божеството."
 
Осем хиндуистки екстремисти в област Шеохар са нападнали пастир Шелтън и на 23 юни 2019 г. Те са го свалили от скутера му и след тежък побой, са го оставили със счупена ръка и счупен крак.
 
Насилието срещу християните в щата Бихар се е увеличило през последните две години, като нападенията срещу домашни църкви и пастири се случват ежеседмично, твърдят източници. Много от нападнатите избират да не извикват полиция, тъй като полицаите често са съучастници в хиндуистката екстремистка агресия.
 
Пастир Вишванатан бил принуден да напусне дома си.
 
„Собственикът на жилището, което ползвах под наем, разбра, че съм бил отвлечен и оставен да умра от глад, и ми каза, че не може да рискува живота на другите. Беше сигурен, че ако ме остави да живея в къщата, отново ще има заплаха за живота ми. Той постави ултиматум да освободя жилището. С финансова помощ от християнски групи пастир Шелтън успява да намери друга къща под наем. 
 
Въпреки шока от преживяното пастирът се надява да продължи да разпространява евангелски материали.
 
„Радвам се да видя ръката на Господ във всяка ситуация през последните два месеца. Семейството ми, което смяташе, че съм  умрял, се върна, за да ме види жив. Ние благодарим и възхваляваме Господа.”
 
Индия е класирана на 10-о място в списъка на страните, в които е най-трудно да бъдеш християнин, от организацията за подкрепа на християните Open Doors. Страната беше 31-ва през 2013 г., но позицията ѝ се влошава всяка година, откакто Нарендра Моди от партията Бхаратия Джаната дойде на власт през 2014 г.
 
Източник: Morning Star News
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg