Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Историята на песента „О, свята нощ!“

Main Pic
Публикувана: 15.12.2020
Автор: Х. Болинджър
Прочетена: 1388
Коментари: 0

Без съмнение мнозина обичат да изпълняват или слушат известната Рождествена песен "О, свята нощ!", но може би не всички знаят при какви обстоятелства е създадена тя.

Текстът на песента е дело на френския поет Пласид Капо, който той написва през 1843 година. Някои детайли около нейните творци обаче водят до дебати и разногласия в църквата. Песента даже е забранена за изпълнение в църква за известен период от време.

Капо написва песента с помощта на своя еврейски приятел Адолф Чарлс Адамс, който е автор на музиката. В първоначалния си вариант тя носи заглавието "Коледна песен".

Впоследствие Капо е увлечен от социалистическата идея и постепенно се отдалечава от Христос и изоставя вярата си, затова църквата забранява използването на песента.

Въпреки всичко "О, свята нощ!" успява да стигне до Америка благодарение на Джон Съливан Дуайт. Той е американец, който е активен борец срещу робството. Дуайт внася леки промени в текста. Той силно се отъждествява с третия куплет, където се казва, че Христос разрушава оковите на поробените и всички хора са братя.

Знаем, че текстът на песента е посветен на Христовото раждане, но обстоятелствата около нейното създаване ни говорят и за още нещо. Бог може да използва таланта на човек, който по-късно се отклонява от вярата, за да напише благословен текст. Той може да използва и евреин, който не приема Христос като Месия да създаде красива мелодия. Господ се грижи тази песен да достигне до Новия континент, където става особено популярна. Тя се изпълнява и до днес.

"О, свята нощ!" ни напомня, че Исус се роди в ясла при най-скромни обстоятелства. Ние трябва да се смиряваме като Него и да следваме примера на Неговия живот и служение. Ние се покланяме в страхопочитание и възхищение за стореното от Бога и Неговия Единствен Син. Ние си припомняме истинското значение на Рождество и идването на Божия Син. Същите звезди, които осветяваха нощното небе по време на Христовото раждане, греят над нас, за да ни напомнят за Божията вярност, неизменност и за силата на Неговите обещания.

Източник: Christian Headlines

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg