Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Възход на алтернативни религии в Швейцария

Main Pic
Публикувана: 22.12.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2246
Коментари: 0
Швейцарската федерална статистическа служба (FSO) наскоро пусна второто издание на своето проучване за езика, религията и културата.
 
Според проучването, над 70% от населението на Швейцария е заявило, че изповядва някаква религия, въпреки че процентът на хората, които казват, че вярват в един Бог, се е променил от първото проучване през 2014 г. (2014: 46%; 2019: 40%).
 
Една четвърт от населението не вярва в съществуването на Бог, а по-скоро - във висша сила.
 
Освен това броят на атеистите се е увеличил от 12% на 15%, а този на агностиците се е увеличил само от 17% на 18% за същия период.
 
Протестантството и католицизмът са в упадък
Подобно на други европейски страни, „промяната в швейцарския религиозен пейзаж бележи ръст през последните години“. Преди петдесет години почти цялото население е било или протестантско (49%), или католическо (47%). „Пропорциите на тези две традиционни религии са спаднали съответно до 23% и 35%“, посочва FSO.
 
Междувременно „тези без религиозна принадлежност" са се увеличили драстично от 1% през 2014 г. на 28% сега.
 
Процентът на другите християнски религии (включително евангелските християни) е 5,6%, а мюсюлманските общности представляват 5,3% от населението.
 
Алтернативните практики и вярвания също се увеличават, като „близо една четвърт от населението (24%) практикува йога, тай чи или чигонг през 12-те месеца преди проучването (2014 г .: 19%), а 23% се занимават с лични програми за развитие (2014: 21%)“.
 
Проучването показва, че миналата година 8,2% от онези, които се идентифицират като религиозни, са били жертви на дискриминация поради своите убеждения. Повечето от тях са мюсюлмани (35%), следвани от хора от други религии (26%), докато дискриминацията остава ниска за католиците и протестантите (6,2% и 4,6%).
 
„Дискриминацията може да възникне в няколко области на живота (работа, училище или обучение, намиране на място за живеене и т.н.). Голяма част от дискриминацията (50%) се проявява в контекста на общуването”, обяснява финансовият директор на FSO.
 
През 2019 г. „26% от населението е посещавало религиозна служба повече от пет пъти годишно. 40% посещават един до пет пъти годишно. От последните 87% го правят по социални причини, като сватби или погребения ”, се казва в проучването.
 
Освен това по-голямата част от населението (55%) се моли поне веднъж годишно. В протестантската общност процентът на хората, които никога не са се молили през последните дванадесет месеца преди проучването, е по-висок (38%), отколкото в мюсюлманските (31%) и католическите общности (30%).
 
Около един на всеки пет души (19%), които казват, че не принадлежат към никоя религия, се молят поне веднъж годишно.
 
„В сравнение с 2014 г. значението на религията за възпитанието на децата е намаляло“, подчертават авторите на проучването.
 
FSO установява, че „за 42% от населението религията или духовността играят доста или много важна роля при отглеждането на децата; 22% смятат, че е важно да възпитават децата си под 18 години според принципите на тяхната религия; 15% искат да ги научат на духовни ценности, а 44% предпочитат други ценности, които не са нито религиозни, нито духовни”.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg