Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Радостта е у дома - едно подарено Рождество

Main Pic
Публикувана: 23.12.2020
Автор: Жани Ковачева
Прочетена: 1131
Коментари: 0
И тази година Рождество ни е подарено - отваряме домовете, църквата си и Го посрещаме!
 
Разказваме историята за Младенеца, за Йосиф и Мария, за овчарите, мъдреците, пеещите ангели и, разбира се, Витлеемската звезда - онази небесна пътеводителка, която търсим отново в нашето небе и ако все пак не я намерим, я рисуваме в мислите си или на оня лист хартия... Как имаме нужда някой да ни води към Младенеца, а отдавна заведени сме при Него.
 
Рождество се случи по една-единствена причина - неотменимото намерение на Бог да се въплъти и Той да вземе нашия "образ и подобие" - да ни покаже още веднъж, че познава болките, терзанията, радостите и има законното право да измине оня път до Кръста, който беше за нас отреден.
 
Рождество е превъплъщение - Бог в нашия "образ и подобие". А всъщност, ние създадени сме по Негов образ и подобие. На кого ли приличаше, обаче, онова бебенце в яслата - на мен, на теб, на нас?
 
Рождествената история е една сбъдната истина, предречена от древните пророчества и писания, но в нея се убеждава всеки един лично - стига да поиска.
 
Рождество е с дух на семейство. И така, да отидем в яслата и тихо да останем насаме със семейството, за да видим … себе си:
 
Йосиф - прие Божието намерение и въпреки въпросите, изпълващи сърцето му, "повярва, че ще се случи казаното от Господа". Колко интересно - не просто да повярваш, а да повярваш "казаното от Господа". Чуваме ли го? Кога беше последният път?
 
Мария - тя зададе “нашия” въпрос: "Как ще се случи всичко това?" - задаваме го и днес всички ние по различни поводи. "Как ще се случи?" и търсим чудото, а то е онова "казано от Господа", което би трябвало да чуем във времена, в които всичко заглушава Го...
 
И как намира тази Мария смирената сила да произнесе: "Нека ми бъде според както Си казал!" Трудни думи - произнасяме ли ги?...
 
Рождество се случва и днес, защото някой възкликва: "Нека ми бъде според както Си казал!".
 
Подареното ни Рождество - лично, за всеки.
 
Изпратени ангели понякога неочаквано ни вдъхват Слова, които някак си ... зачваме и също като Мария трябва да повярваме, че ще се случи "казаното от Господа" - така се случва нашата мисия, изписана страница, път извървян, осмислен живот, следа оставена не просто на пясък, на камък, а в сърцето на Светия.
 
Имаме ли “казано от Господа” или просто приели сме безлично съществувание с някакво “добро послание”?
 
"Как ще се случи това?" - любопитно задаваме въпроса си и с упование произнасяме като Мария: "Нека ми бъде според както си казал!"
 
А Бог - Верен и Праведен, както в онази нощ, така и днес, отново ни казва: "Не бой се, защото си придобил Божието благоволение".
 
Вълнуващата история за Подареното Рождество ще продължаваме да разказваме и днес. Църквата ще се изпълва с оня радостен шум от детски смях и младежко въодушевление, сякаш от пърхащи ангелски криле; ще има аромат на пресен хляб, замесен от благи ръце; домът ни ще е със запален светилник и небесно благоухание, и целият ни народ - майките, бащите ни, братята и сестрите ни, децата ни, ще казват: "Благословен да е Господ!", “...защото Силният извърши за мен велики дела".
 
Силният извършва и днес велики дела, и заедно пишем нашата небесна история - като личности, семейство, църква, народ!
 
Това е наследството, което оставяме на децата си - вълнение от Подареното Рождество.
 
И всичко това разбрахме докато тихо стояхме пред Яслата.
 
А, тя, Радостта, е у дома.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg