Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Денят на бащата

Main Pic
Публикувана: 25.12.2020
Автор: Васил Кривонозов
Прочетена: 1162
Коментари: 0
А Детенцето растеше, крепнеше, и се изпълваше с мъдрост; и Божията благодат бе на Него. (Лука 2:40)
 
Днес е денят, посветен на Йосиф, земният баща на Исус. Толкова силно желая да се кажат същите думи от горния стих  и за моите деца: „те растат и  се изпълват с мъдрост и Божията благодат е с тях.
 
Сигурен съм, че Йосиф изигра важна роля в растежа на Исус. Както и ние, бащите трябва да знаем, че имаме много важна роля в развиването на характера и личността на децата ни.
 
Бащите трябва да помнят, че  са модел за подражание на децата си. Когато разберем, че децата ни винаги ни гледат, може и да се почувстваме поразително. Съзнателно или не, ние постоянно обучаваме децата си как да говорят, как да  мислят, как да се отнасят с другите и как да вярват, като им даваме личен пример как да правят това. Никой друг учител не може да повлияе на детето толкова, колкото родителят му. Християнският баща е добър пример във всяка област за детето си. 
 
А ето и някои жизненоважни области:
 
В християнския живот бащата служи заедно със своето семейство. Бащата води семейството си на църква.  Прави всичко възможно семейството му да е там. Прави всичко възможно членовете на семейството му да имат Библии и да са готови за поклонение. Той е всеотдаен  на духовното си призвание и едновременно не забравя призванието си - „БАЩА”.
 
В домашния живот, бащата прави това, което прави в църквата – заедно със своето семейство чете Библията, пеят и се молят. Добрият баща - християнин отделя време за семейството си и закотвя семейството си в Христос.  Детето може да забележи огромната любов и уважение на бащата към майката. Децата получават дисциплиниране, пълно с любов. Те виждат огромната загриженост  от главата на семейството  за техните души, за техния живот, образование, брак и пр. 
 
В работната сфера децата виждат трудолюбив баща, който не мързелува, но във всяка отворила се възможност, не само той работи, но учи и децата си на труд. 
 
Бащите трябва да бъдат активни в живота на децата си. Не просто да присъстват.
 
Чета отново и отново книгата на Йов. Много са нещата, които ме възхищават. Още в самото начало ние виждаме дълбокия ангажимент на Йов да представя децата си пред Бога . 
 
Йов 1:5: И когато се изреждаха дните на угощаването,  Йов пращаше за чадата си та ги освещаваше, като ставаше рано заранта и принасяше всеизгаряния според числото на всички тях; защото Йов си думаше: Да не би синовете ми да са съгрешили и да са похулили Бога в сърцата си. Така правеше Йов постоянно.
 
Йов е прекрасен пример за „баща в християнско семейство”. Не можеше просто да повтаря постоянно на децата си: ”Вие трябва да се научите да се молите! Вие трябва да се научите да се молите !” Не мисля, че е било така !
 
Сигурен съм, че Йов ги учеше на молитвен живот. Но той направи това, което лично мен силно ме докосва. Каза си:  „Ще ги науча да се молят, като постоянно ги издигам в молитва!”
 
Каквото и да правим, трябва да знаем, че молитвата е приоритет от особено значение. Молитвеният живот е живата връзка със създателя. Децата трябва да видят нашата горяща любов към Бога. Спазването на Божиите заповеди пред децата, ще помогне за изграждането на техния морал. Но молитвеният живот, който бащите водят пред  децата си, ще изгради духа им и техните духовни ценности.  Ние, бащите трябва много да се молим за децата си. Живеем в Ноевите и Лотовите дни.  Издига се едно поколение, което не познава Бога. То е поколение  различно. Нашата молитва ще държи децата ни укрепени в Христа, далеч от манталитета на това ново поколение, което презира Бога. 
 
Всеки баща трябва да си даде сметка накъде води семейството си. Дали може спокойно да каже думите : „но аз и моят дом ще служим на Господа.”  (Исус Навин 24:15 )
 
Бог да ви благослови изобилно!
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg