Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Мъчениците в Палестина - св. Роман

Main Pic
Публикувана: 28.12.2020
Автор: Евсевий Кесарийски
Прочетена: 748
Коментари: 0
Първата част можете да си припомните тук.
 
Това, което се случило на Роман в Антиохия през същия ден, също заслужава да се запише, понеже той бил родом от Палестина, дякон и екзорсит в Кесарийската епархия. Докато присъствал на разрушаването на църквите, той видял множество мъже, заедно с жени и деца, които отивали на тълпи към идолите, за да им принасят жертви. Поради голямата си ревност за религията той не можел да понесе гледката и ги смъмрил с висок глас.
 
Арестуван заради дързостта си Роман дал най-благородното свидетелство за истината, което някога е произнасяно. Понеже когато съдията му казал, че ще умре от огън, той приел присъдата с радостно лице и напълно подготвен ум, след което бил отведен. Когато бил вързан за кладата и дървата, натрупани около него, докато хората очаквали пристигането на императора преди да запалят огъня ,той извикал: „Къде е огънят ми?”
 
След като казал това, той отново бил извикан пред императора и подложен на необичайно мъчение, при което езикът му бил изтръгнат. Но Роман понесъл мъчението с твърдост и чрез всичките си действия показал, че Божията сила е с тези, които понасяли всяка трудност заради религията, облекчавайки страданията им и укрепвайки ревността им. Когато научил за този странен начин на наказание, благородният човек не бил ужасен и предложил с най-голяма готовност езикът си на тези, които го отрязали.
 
След това наказание той бил хвърлен в затвора и страдал там в продължение на много дълго време. Накрая когато наближавала двадесетата годишнина на императора и според установения милостив обичай, била давана свобода навсякъде и на всички, които били в окови единствено, той бил завързан за пет кола, забити в дупки в земята и докато лежал там, бил разпънат и по този начин бил отличен с мъченичеството, което желаел.
 
Макар да служил извън страната си, все пак Роман бил родом от Палестина и поради тази причина е удачно да го споменем сред палестинските мъченици. Тези неща се случили по този начин през първата година, когато гонението било насочено единствено срещу църковните управници.
 
Превод: Радостин Марчев
 
Следва продъжение...
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg