Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Преследваните християни през 2021

Main Pic
Публикувана: 05.01.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1071
Коментари: 0

Християнската организация Release International публикува своето последно проучване за преследваните християни по света и в него предвижда засилване на гонението срещу вярващите в Китай и Индия и други страни от Азия и Африка.

Християните в съответните страни съобщават за засилване на репресиите срещу тях заради терора на комунизма в Китай, надигането на исляма в страни като Иран и Малайзия, и атаки на хиндуистите в Индия.

КИТАЙ

Преследванията процъфтяват в комунистически Китай. Властите си осигуряват мълчанието на международната общност чрез тяхната засилена зависимост заради търговията.
 
Партньорите на Release International предупреждават: „Правителството на президента Си Дзинпин се занимава със засилено
„прочистване“ на всичко, което не пасва на комунистическата програма. Комунистите изглежда вярват, че могат да постигнат това чрез систематично противопоставяне.“
 
Наложени са строги нови закони, контролиращи религията. Нерегистрираните църкви са затворени през 2020 г., а във все повече регистрирани църкви се изисква инсталиране на камери за видеонаблюдение и поставяне на плакати, прокламиращи комунистическите идеали и вярвания.
 
Според партньорите на Release International китайските власти „са си купили мълчанието на световната демократична общественост поради търговията с Китай. Сега много страни смятат, че тази търговия е съществено важна за собствените им икономики.“
 
СЕВЕРНА КОРЕЯ
 
В Северна Корея, една от най-суровите страни в света за християните, вярващите разглеждат коронавируса като дело на Бога, който им отваря нови възможности, се посочва в доклада на Release International.
 
‘Това беше най-успешната година, която сме наблюдавали в живота на нелегалната църква досега.’
 
През 2020 г., въпреки ограниченията заради пандемията, нашите партньори успяха да удвоят разпространението на Библии сред християните в Северна Корея.
 
ПАКИСТАН
 
Друга ислямска държава, при която се наблюдава ръст на преследването през новата година, е Пакистан.
 
Според местни вярващи законите за богохулството продължават да се използват широко по отношение на християни и други малцинства - често за уреждане на лични сметки. В допълнение, християнската общност е изправена пред огромни рискове, свързани с отвличане, изнасилване и насилствено ислямизиране посредством принудителен брак на християнски момичета.
 
ЕГИПЕТ
 
Тази тенденция се забелязва и в Египет, където живее най-голямото християнско население в арабския свят. Отново християните от мюсюлмански произход носят основната тежест и са мишена за преследване.
 
Онези, които приемат християнството, са изправени пред риска да загубят семействата си, да получат развод или отчуждение от децата си и загуба на работата си.
 
Други страни, които са включени в доклада на Release International за 2021 г., са Нигерия и Индия.
 
НИГЕРИЯ
 
В Нигерия, където християните отдавна са изложени на риск от ислямистката терористична група „Боко Харам“,  са изправени пред нарастваща заплаха от тежко въоръжени фулански бойци.
 
Християните смятат, че тези атаки все повече придобиват характеристиката на джихад - пред който международната общност си затваря очите.
 
„Наблюдаваме добре планирани, отлично организирани, систематични атаки срещу християнските общности, които нямат нищо общо с битката за пасищни земи“, разказва нигерийският пастир Хасан Джон.
 
„Тези атаки се водят от ислямистка идеология, насочена към унищожаване на „неверниците“ и на много места, изселването им от техните общности, докато правителството си затваря очите за касапницата срещу християните в Нигерия.“
 
Друг християнски служител от Нигерия, Марк Липдо, добавя: „Неуспехът на правителството да се справи, води до увеличаване на престъпността, която се шири безнаказано“.
 
В резултат на това християните претърпяват все повече атаки, включително грабежи и отвличания с цел откуп. Освен ако властите не държат извършителите отговорни и не предприемат мерки за защита на уязвимите общности, насилието над християните ще продължи през 2021 г.
 
ИНДИЯ
В Индия християните и другите малцинства се страхуват, че религиозната нетърпимост ще продължи да нараства през 2021 г., главно поради нарастващия хиндуистки национализъм.
 
Хиндуистки екстремисти нападаха църкви и отделни вярващи през 2020 г.
 
Според Индийския алианс в защита на свободата (ADF), християните са претърпели 225 инцидента с религиозно мотивирано насилие през първите десет месеца на 2020 г. - в сравнение с 218 подобни инцидента за същия период през 2019 г. Много от тези атаки са били организирани от фанатични тълпи.
 
През септември 2020 г. хиндуистки екстремисти подбудиха тълпи от до 3000 души, за да нападнат християни в три села в щата Чатисгарх.
 
Нарастващата нетолерантност към християнството е белязана от идването на власт на BJP (Bharatiya Janata Party) през 2014 г. Според партньорите на Release International е налице значителен ръст в броя на атаките срещу християните след победата на премиера Нарендра Моди през май 2019 г.
 
Източник: Assist News
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg