Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Вълнуваща археологическа находка потвърждава евангелски събития

Main Pic
Публикувана: 10.01.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1677
Коментари: 0
В странна, но запомняща се история, разказана и от Марк, и от Матей, Саломе, доведената дъщеря на цар Ирод, танцува за рождения му ден. Зарадван от нейното изпълнение, Ирод ѝ казва: „Каквото и да поискаш от мен, ще ти го дам до половината от царството си.“ Майка ѝ съветва Саломе да поиска главата на Йоан Кръстител на поднос (Марк 6:22-24). Притиснат, но в капан от публично даденото обещание, Ирод дава на Саломе това, което иска.
 
Историята включва само около два абзаца, но ни разказва много. Не само за главните герои, но и за цялостното човешко състояние. Това е почти като в роман на Достоевски. Всъщност историята е вдъхновявала много произведения на изкуството през вековете, включително картини на Тициан и Моро, опера на Рихард Щраус и пиеса на Оскар Уайлд.
 
Въпреки че през годините историята очевидно е пленявала въображението на художествените и културни творци, тя не е продукт на въображението на писателите на Евангелието. Случката е здраво вкоренена в библейската история. И съвсем наскоро израелският вестник Haaretz съобщи, че мястото на случката е открито.
 
В Maхер, Йордания, е разположена крепост върху скала с изглед към Мъртво море. В ясни дни Ерусалим се вижда от това място. Вътре има царски дворец с площ от 7000 квадратни метра, където „археолозите са идентифицирали полукръгла ниша, където вярват, че е бил разположен тронът на Ирод“. Според статията археологическият екип „е възстановил две от колоните, които някога са държали покрива на двореца, където се смята, че е танцувала принцеса Саломе“.
 
Очевидно камъните не могат да потвърдят всички подробности от историята, разказана в Матей и Марк, но други извънбиблейски източници потвърждават части от евангелската случка. Най-добрият пример е еврейският историк Йосиф Флавий, който е съвременник  на писателите на Евангелието.
 
Иродиада, пише Йосиф Флавий, „решила да престъпи законите на нашата страна и се развела със съпруга си. Докато той бил жив, се омъжила за Ирод Антипа“. Това е поводът, който предизвика гнева и осъждението на Йоан Кръстител. Кралската двойка е толкова недоволна от откровеността на пророка, че го хвърлили в затвора. Очевидно Иродиада никога не е преодоляла недоволството си си към Йоан.
 
Йосиф Флавий също потвърждава, че Ирод е дал заповед да бъде екзекутиран Йоан. Йосиф Флавий описва Йоан като „добър човек, който заповядва на евреите да живеят добродетелно“. Историкът дори споменава датата и мястото на екзекуцията, около февруари през 32 г. сл. Христос, в крепостта Махер, (Еврейски древности, XVIII. 5. 2).
 
Йосиф Флавий е на мнение, че последвалото военно поражение на Израел е разглеждано от поданиците му като „наказание ... знак на Божието недоволство към Ирод“.
 
Йосиф Флавий не споменава ролята, която Саломе или Иродиада са изиграли в убийството на Йоан, но това не означава, че библейският разказ е измислица. Йосиф Флавий очевидно не е неутрален историк. Древният му стил не се подчинява на „правилата“, прилагани към съвременната история. И все пак съвременните историци с основание третират Йосиф Флавий като важен исторически източник.
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg