Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Геноцид над арменски църкви в Азербайджан

Main Pic
Публикувана: 11.01.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 742
Коментари: 0
Според съобщение на християнската медия Christian Solidarity International ислямските групи в Азербайджан са принудили около 100 000 християни да избягат от района.
 
„Нагорни Карабах се намира в центъра на дългогодишен геополитически конфликт, това, което Киплинг нарече„ Великата игра, “казва президентът на Християнска солидарност, д-р Джон Айбнер. „ Великата игра “е състезание за мощ за огромната, стратегически важна, предимно тюркска мюсюлманска територия, простираща се от Анадола до провинция Синцзян в Западен Китай.“
 
През ноември Азербайджан, Армения и Русия се споразумяха за прекратяване на огъня, след като в края на септември започнаха боеве между Азербайджан и Армения. Съгласно споразумението разселените семейства имат право да се завърнат у дома.
 
„Арменците отдавна са сред най-големите губещи във Великата игра“, казва Айбнер. „Последната шестседмична война е просто продължаващ процес на геноцид. Официалните реакции във Великобритания на войната в Азербайджан и нейните съюзници срещу най-старата оцеляла християнска нация в света, са само ритуални призиви за мир. За християните от Карабах не е имало искания за хуманитарна военна намеса."
 
В Шуша се намира една от най-големите арменски православни църкви в света - катедралата "Свети Спасител". През октомври катедралата, монашеският манастир и още три църкви бяха повредени от ракетен огън.
 
Жителите на Азербайджан са предимно мюсюлмани, докато Армения до голяма степен се състои от християни. Повече от 90 процента са част от Арменската апостолска църква.
 
„Шуша все още е в ръцете на азербайджанците“, казва отец Андреас Таадян, ректор на катедралата Шуша. „Според нашите кореспонденти ситуацията там се влошава всеки ден. Казват ми, че унищожават къщи, арменски светилища и нашето културно наследство. Вярвам, че ако ситуацията продължи така, там няма да останат следи от арменци “.
 
По време на боевете Таадян също е принуден да избяга от църквата си. Сега той е бежанец, но все още работи в помощ на разселените семейства.
 
"Всички се надяваме, че утре ще бъде по-добре от днес", казва той. „И така, ние продължаваме с живота си, надявайки се на по-добри дни. Мисля, че Бог няма да ни остави; всичко ще се оправи, в крайна сметка. В момента сме заобиколени от азербайджанци, така че има физическа опасност за всички нас, но всичко е в Божиите ръце."
 
Източник: Christian headlines
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg