Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Разпознаваме ли съвременните идоли?

Main Pic
Публикувана: 13.01.2021
Автор: Тони Еванс
Прочетена: 1078
Коментари: 0
Днес нямаме дървени идоли в дома си или статуи, пред които да се поклоним, но имаме други богове, на които твърде много от нас служат редовно. Хората предпочитат расата пред Бога, културата пред Бога, класата над Бога, пола над Бога, притежанията и забавленията пред Бога и много още. Продължаваме да правим всички тези избори и се чудим защо нещата са толкова хаотични, не само в света, но и в Църквата. Това е така, защото ние продължаваме да предпочитаме идолите пред Божието слово.
 
Как да разберете кога служите на идол? Идол е всяко лице, място, нещо или мисъл, които са определящи за вашите решения. Който и да ви влияе при вземане на окончателното решение в живота ви, е идол. Ако това не е истинският, жив Бог и Неговото Слово, това е идол.
 
Ние служим на това, на което се подчиняваме. Вие се покланяте на това, с което се равнявате. Ако развлекателната индустрия определя окончателното ви решение за нещо и противоречи на Божието слово, това е вашият идол. Ако икономиката определя окончателното ви решение, или някой приятел, връзка, дори съпруг/а - всичко това може да бъде идол. В крайна сметка, ако Адам слушаше Бога, а не Ева, той нямаше да яде от забранения плод. И днес щяхме да живеем при съвсем различни условия.
 
Всяко отменяне на това, което Бог казва по даден въпрос във вашия живот - какъвто и да е човекът, мястото, нещото или мисълта - в този момент  това решение става ваш бог. Това е вашият идол. Когато избирате финансова печалба пред библейския принцип или  културни норми пред Божието слово - вие почитате идол.
 
Матей 6:24 го казва по следния начин: „Никой не може да служи на двама господари; защото или ще намрази единия, и ще обича другия, или ще бъде отдаден на единия, а другия ще презира. Не можете да служите на Бога и на богатството." Във вашия случай можете да замените богатството с каквото и да е, което превъзхожда Божията воля във вашия живот и ви отдалечава от близката връзка с Него. Например:
 
Не можете да служите на Бога и на общественото мнение.
 
Не можете да служите на Бога и на хората, които са ви угодни.
 
Не можете да служите на Бога и непочтеността.
 
Не можете да служите на Бога и неморалността.
 
Не можете да служите на Бога и на гордостта.
 
Не можете да служите на Бога и на секуларизма.
 
Не можете да служите на Бога и на огорчението.
 
Не можете да служите на Бога и на себе си.
 
Трябва да изберете. Нещо повече: Можете да избирате. И с този избор идват последствията: Благословия или проклятия. По същество трябва да изберете дали ще получите благословение или проклятие.
 
Когато се замислите, това е наистина  нещо добро. Бог ни е дал възможност да изберем дали искаме да получим благословение или проклятие. Това зависи от нас. От  теб и мен зависи. Можете да избирате.
 
Мойсей описа този избор като избор между „живот и благополучие“ или избор на „смърт и несгоди“ (Второзаконие 30:15). Имайте предвид, че библейските термини за живот и смърт не винаги са обвързани с физически живот и смърт. На земята нямаше да остане никой, който да прочете тези мисли, ако всеки от нас трябваше да умре физически винаги, когато се бунтува срещу Бога. Духовният живот включва връзка с Бога и всичко, което Той дарява. Духовната смърт означава отделяне от Бога, което води до вътрешни тревоги, премеждия, безсмислие и недоволство.
 
За съжаление, днес има много хора, които са духовно мъртви. Дори в Църквата. В резултат на това животът им е пълен със сложното въздействие от години на негативни последици от грешен избор. Но добрата новина е, че живеем в новия завет. Живеем под жертвеното изкупление на Исус Христос. Можем да направим обратен завой от всеки грешен път по всяко време и да започнем да избираме живота.
 
Източник: Relevant Magazine
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg