Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

340 милиона християни в света страдат заради вярата си

Main Pic
Публикувана: 14.01.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2286
Коментари: 0
Християнската организация Open Doors публикува новия списък за 2020-а година със страните, в които християните са гонени, преследвани и дискриминирани заради вярата си.
 
Списъкът включва някои нови страни, добавени в него, но първите 10 държави до голяма степен остават непроменени. Северна Корея е на първо място като най-опасната държава за християните. Тя е следвана от много страни, в които други религии са водещи, а не християнството. Нигерия за първи път влиза в топ 10 на най-опасните държави за християните.
 
Според доклада „тази година 10-те страни, където има най-жестоко преследвани християни, са относително непроменени. След Северна Корея е Афганистан, следван от Сомалия, Либия, Пакистан, Еритрея, Йемен, Иран, Нигерия и Индия“.
 
Държавата, която вече не е сред първите 10, е Судан, след като шест години беше част от списъка. Причината Судан вече да не е в топ 10 на списъка е, че наскоро те премахнаха смъртното наказание и изготвиха законодателство, узаконяващо други религии освен исляма. Въпреки това Судан все още е класиран на 13-о място в доклада поради сексуалното насилие над християни и прояви на фанатизъм спрямо тях.
 
Забележително е, че Китай, която държи приблизително 1/4 от всички затворени християни в света и е отговорна за затварянето на безброй църкви в цялата страна, не е включена в топ 10 на най-опасните държави за християните. Тази година Китай е на 17-о място в списъка.
 
Според доклада на Open Doors през 2020 г. около 340 милиона християни по света са претърпели „дискриминация, незаконно третиране, преследване и насилие“.
 
През изминалата година 4761 души са били убити заради християнската им вяра в Исус, казват от организацията. 91% от тях са в африкански сържави. Това е общо 60% повече от предходната година.
 
Освен това 4277 християни са били арестувани без съдебно производство или осъдени, докато вече са в затвора, а 4488 християнски места за поклонение са били нападнати.

Азия остава най-опасният континент за християните. 77% от всички нападения над молитвени домове и църковни сгради са извършени в страни от Азия.

За пореден път християните в свободните страни са призовани да се молят за техните братя и сестри, които страдат като невинни жертви на терор и преследване само защото изповядват името на Господ Исус Христос като техен Бог.

Източник: Open Doors

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg