Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Невероятната история на африканския Били Греъм

Main Pic
Публикувана: 20.01.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 766
Коментари: 0

Стивън Лунгу, обичан мисионер и евангелизатор, известен като "африканският Били Греъм", е загубил битката с ковид-19. Той е починал от усложнения, вследствие на коронавируса в понеделник, на 78- годишна възраст.

В тази връзка неговият приемник Стивън Мбого, наследил го на поста като лидер на африканската евангелска организация African Enterprise, споделя следното: "Всички се молихме, но Господ реши да го вземе при Себе Си."

В своята публикация Мбого цитира още стиха от Псалм 116: "Скъпоценна е пред Господа смъртта на светиите Му."

Стивън Лунгу има уникално свидетелство. Той е роден в Зимбабве, когато неомъжената му майка е само на 14 години. Лунгу е в тежест за нея и тя го оставя на улицата на четири години с по-малките му брат и сестра. Стивън изобщо не знае как да се грижи за тях. Сестра му е откарана в болница, докато той и брат му са отведени в сиропиталище, където е бит и малтретиран.
 
Само след няколко години Стивън се връща на улицата. Подлезът на мост в града е неговият дом за почти 20 години. Той разказва, че често се събуждал с отровни змии, лежащи около него.
 
В онези години Стивън насочва омразата си към Бога. Вместо да се подчини на Божията воля за живота си, той пое контрола в собствените си ръце. Лунгу се присъединява към бандата, наречена „Черните сенки“, известна със своите безмилостни побои и убийства.
 
Лунгу вярва, че комунизмът е единственият начин Африка да бъде управлявана добре.
 
„Боже, наистина си имал цел за живота ми“, казва Лунгу, като поглежда назад, припомняйки си как Бог го е опазил през много опасни ситуации.
 
Тъй като Библията е донесена в Африка от белите мъже, Лунгу  е смятал, че всичко, правено от белите, цели промиване на мозъка на африканския народ.
 
„Никога не се смеех, докато не приех Исус на 20-годишна възраст“, ​​казва Лунгу. "За първи път се засмях тогава."
 
Един ден Лунгу заедно с други борци за свобода планират терористична атака срещу местна банка, където ходели много бели хора. По пътя към банката се натъкнали на съживително църковно събрание, провеждано в палатка. В отвращението си към църквата Лунгу накарал бандата да взриви църквата. Цялата банда седнала на задния ред, докато траела службата, като възнамерявали да останат само две минути, преди да я взривят.
 
В същия момент проповедникът цитирал два стиха от Римляни 6:23 и 2 Коринтяни 8:9. Докато говорел за живота на Христос, Лунгу осъзнал, че се отъждестява с Исус. Стивън избухнал в сълзи, оставил на пода автомата и бомбите и отишъл напред, за да се покае и да приеме Христос.

Същата нощ друга банда нападнала църквата, убивайки много от вярващите, а Стивън се върнал под моста и продължил да се моли на Бога, просейки милост от Него.

На другия ден Лунгу отишъл в полицията, за да се предаде, като признал, че е вършил престъпления, но разказал и за своето преживяване с Христос, който му простил греховете. Полицаите го разпитвали и слушали в продължение на 8 часа, след като го пуснали с думите, че щом Исус му е простил, те също му прощават.

От този момент нататък Стивън Лунгу посветил живота си на благовестието, пътувайки из цяла Африка, за да свидетелства за Христос и да призовава хората да Му се доверят, за да намерят мир и спасение на душите си. В резултат на неговото благовестие стотици хиляди африканци са повярвали в Христос.

След 58 години служение Стивън вече е при своя Господ, на Когото е служил и Когото е прославял.

Източник: Christianity Today

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg