Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Политически спор в Германия заради библейски стихове в метрото

Main Pic
Публикувана: 26.01.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 857
Коментари: 0
Християнските организации, които купуват рекламно пространство, за да публикуват библейски стихове в общественото пространство, са под политически обстрел в Германия.
 
Парламентарната група на Левицата в Щутгарт е поискала нови рекламни условия за влаковете в местното метро. Те искат да се уверят, че никой не е обиден от библейските стихове, които са изписани по мотрисите.
 
За лявата политическа фракция наличието на библейски стихове на местата за реклама „по никакъв начин не отговаря на  културната политика на региона“. Според местния вестник Stuttgarter Zeitung  „евангелските“ и „отчасти агресивни мисионерски послания“ карат потребителите на обществения транспорт да се чувстват неудобно. Представителите на левицата твърдят, че общественият транспорт не трябва да бъде място за индоктринация.
 
Според немския Pro Medien Magazin в Щутгарт рекламирането на библейски стихове се ръководи от Южногерманската мисия, евангелизационно сдружение с нестопанска цел. Тя плаща за рекламни пространства във влакове, автобуси и други обществени места. Те финансират своите евангелизационни проекти с дарения на отделни християни и църкви. Започната през 1972 г., целта на мисията е „да разпространява Божието Слово със стихове от Библията на рекламни плакати“.
 
Левицата обаче иска библейски стихове и подобно религиозно съдържание да не се допускат в метросистемата на Щутгарт. Те настояват за „повече неутралитет в мирогледите“, демонстриран от организациите, които имат право да купуват рекламно пространство.
 
Основната протестантска църква във Вюртемберг,  допринесла с 12 200 евро за последната библейска кампания за стихове, е заявила, че пасажите от Писанието дават на много хора сила и надежда и в никакъв случай не дискриминират гражданите, които изповядват други убеждения или нямат такива.
 
Представители на евангелските кръгове в управляващата партия на ХДС (консерватори) защитават правото на частните религиозни организации да купуват рекламно пространство, за да споделят части от Библията. Няма ограничение за която и да е друга религиозна група да провежда собствена кампания. В свободното общество могат да бъдат представени множество различни мирогледи, казват те. „Библейските стихове на публичната сцена имат дълга традиция в нашата страна: църковните сгради  продължават да са в центъра на градовете, а много фасади на стари къщи все още носят християнски послания“.
 
Пред информационната агенция Idea, говорител на Мисията на южногерманските църкви е заявил, че в Германия е все по-трудно да се използват рекламни пространства, с цел прогласяване вестта за Исус Христос.
 
Източник: Evangelical Focus
Превод: Петя Зарева
Снимка: Google.com
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg