Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Холокостът и ирационалната омраза

Main Pic
Публикувана: 26.01.2021
Автор: Момчил Петров
Прочетена: 790
Коментари: 0
Холокостът е ужасяващо проявление на ирационалната омраза към израелския народ. Тя е необяснима само със страха от различния или завистта към успешния. Още повече, че европейските евреи от първата половина на 20 век, особено в Германия са дълбоко интегрирани в обществото и са с несъмнена германска идентичност.
 
Омразата към Израел е омраза срещу идеята, че Бог избира, че Бог се открива, без да е зависим от човешките постижения и величие, и в крайна сметка омраза към идеята, че Бог е верен, независимо от човешката невярност.
 
Бог избра сина на обещанието Исаак, а не сина на робството и страха Исмаил. И от синовете на Исаак Бог избра фокусирания върху обещанието Яков, а не успешния любимец на баща си Исав. И после Бог избра синовете на Яков, въпреки комплексите и греховете им, и избра да е верен към тях, преминавайки отвъд човешките представи за вярност и изкупление. 
 
Всичко това е възмутително и представлява непоносимо предизвикателство за мироглед, който  е непримирим с идеята за Божия избор. Хората, които считат идеята, че Бог  избира за възмутителна, не разбират връзката между Божия избор и Божията вярност, която преминава отвъд всички човешки лутания, експерименти и  провали. 
 
И във времена на тържествуваща самонадеяност желанието да се унищожи всичко, което напомня за Божия избор и вярност, отвежда отвъд всяка граница на цивилизованост и човечност.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg