Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Повече от 100 убити след ислямистки атаки в Конго

Main Pic
Публикувана: 27.01.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1540
Коментари: 0
Християнската организация Open Doors съобшава, че на 14 януари приблизително 46 души са били убити в провинция Итури от ислямски бойци. Смята се, че същите са част от Съюзническите демократични сили (ADF) в Демократична репубика Конго (ДРК). Общността, която е атакувана, принадлежи към етническата група на пигмеите. В ДРК има около половин милион души, принадлежащи към тази етническа група, и те са изправени пред преследване и дискриминация.
 
На 4 януари около 22 цивилни лица са били убити при акция в село Mуенда, в района на Бени в съседна провинция Северно Киву. Лидер на общността съобщава, че са били използвани оръжия и мачете и че поне 17  селяни са били убити с мачете седмица по-рано. Приблизително по същото време ADF са убили още 25 души в село Tингуе, в същия регион. За разлика от нападението на провинция Итури, повечето от убитите при тези три нападения са християни.
 
„Тези преобладаващо християнски общности са атакувани от ислямска екстремистка група с ясна ислямска експанзионистична програма“, казва Илия Джади, говорител на „Отворени врати“ за свободата на религията или убежденията в Субсахарска Африка. „Това е напомняне за случващото се в други части на централния регион Сахел - групи като Боко Харам в североизточна Нигерия, например. Програмата за създаване на „халифат“ в региона и начинът, по който те действат, е един и същ и можем да видим как те нанасят ужасни страдания на невинни хора."
 
ДРК има много висок процент християни, над 95% от населението, но ислямското екстремистко насилие нараства през последната година и продължава да се влошава. Това е основната причина, поради която ДРК е на 40-о място в списъка за наблюдение на Open Doors за 2021 г., в сравнение с номер 57 през предходната година. Насилието, с което се сблъскват християните в тази страна, е сред най-лошите в света.
 
ADF е войнствена ислямска група с ясна мисия да атакува, отвлича и убива християни, както и да обучава и изпраща джихадисти в други страни в Африка. Групата е създадена през 1996 г., обединявайки няколко съществуващи бунтовнически групи и първоначално е насочила своите разрушителни действия към Уганда. Съвсем наскоро тя започна да атакува в ДРК
 
„Обявена е война срещу ДРК“, казва Карли Нанзу Касивита, губернатор на Северно Киву. Той призова за „национална и международна мобилизация“ за борба с продължаващото насилие. Доклад на ООН от 2020 г. се съгласи, че ситуацията е ужасна, предполагайки, че „широкоразпространените, систематични и изключително брутални“ нарушения на човешките права от ADF „могат да съставляват по своя характер и обхват престъпления срещу човечеството и военни престъпления“.
 

Източник: Assist News Service

Превод: Петя Зарев

Снимка: Billy Graham Assosiation

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg