Вторник, 07.02.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Молитва за Сенегал

Main Pic
Публикувана: 02.02.2021
Автор: п-р Симеон Кръстев
Прочетена: 524
Коментари: 0
Сенегал е малка страна в западна Африка, която заема площ от 196 722 км2. Населението е 9 630 720. Столицата е Дакар, с население 2 350 000. Официалният език е френски. Грамотността е едва 33%. Народностните групи в страната са 45. Основната  религия в страната е мюсюлманство - 92,07%. Християните са 4,76 %.
 
Молитвените нужди за страната са следните:
 
1. Ислямът е нарастнал от 45% от населението през 1900 г. до 92% през 2000 г. Това е религията на почти всички хора от племената Уолоф, Фулбе и Манде. Слава на Бога за религиозната свобода; има толерантност към другите религии, което е повод за гордост – може би защото толкова малко мюсюлмани са приели Христос. Молете се за ново възприятие на Евангелието и запазване на религиозната свобода.
 
2. Трите мюсюлмански суфи братства са добре организирани, богати и политически силни. Над 85% от всички мюсюлмани принадлежат към тях. Братството Муриде е държава в държавата със столица Толубар и с глобална икономическа империя в Европа и Северна Америка, базирана на пласирането на наркотици. Молете се за значителен пробив на Евангелието сред ключовите лидери и за тяхната среща с Господ Исус.
 
3. Евангелските вярващи са малко, растежът е бавен и вярващите разпръснати, слабо обучени и често под непрестанен натиск от мюсюлмански или анимистични роднини. Липсата на християнки изкушава много млади мъже да се женят за невярващи или към блудство. Молете се да бъде основана силна църква със стабилни семейства във всяка етническа група. Християнските лидери са неколцина, но нарастващ брой млади мъже завършват теологичното си образование, вероятно има около 100 пълновременни служители. Молете се много повече Божии хора да бъдат издигнати, които да се грижат за вярващите и да ги водят в ефективно евангелизиране.
 
4. Мисиите в Сенегал са страдали години наред без много плод сред възрастните, но сред младите резултатите са по-окуражаващи. Молете се за насърчение на мисионерските екипи. Повечето от тях са млади, без опит и без помощ в трудни и неплодоносни полета.
 
5. Главните области в страната, където все още има нужда от пионери:
* Дакар е столицата и половината от населението на Сенегал живее там. Представени са всички етнически групи. През 1990 г. е имало 15 църкви, през 1996 те са станали 33. Дакар е мисионерската база за повечето агенции, но малко мисионери са активно посветени да основават църкви. Молете се този град да бъде източник на Евангелската светлина за цялата страна.
* Долината на река Сенегал на север и североизток Само няколко мисионера работят тук и има малко на брой вярващи, но не и видима църква в цялата област.
* Централните и източни области на Сенегал са слабо населени и неевангелизирани.
 
6. Недостигнатите народи. Молете се за основаване на силни църкви сред:
* Уолоф. Въпреки големите усилия на мисионерите, резултатите са малки. Има около 100 вярващи и е дадено началото на няколко християнски събрания. Молете се за напредъка на Новия Завет и филма "Исус" на този език и дълготърпеливото приятелство на християнските работници да строши бариерите пречещи на този горд народ да търси Исус. Молете се също и за събаряне на силите на спиритизма, които пречат за раждането на истинска църква сред Уолоф.
* Серер - за превода на Библията.
* Фулбе, които са главно земеделци, а някои номади. Тукулор - мюсюлмани от 900 години. Джола, говорещи 14 езика и диалекта. Маурес - всички са мюсюлмани със само малцина вярващи.
* Мюсюлманите от племената Марде. Те са 100% недостигнати. Малките народи Баланта-Ганджа, Манджак, Будик, Байнук, Баджааранке, Малинке и Жалонке. Работата между тях е нарушена поради гражданска война.
 
7. Превод на Библията. Много е направено през 80-те и 90-те. Молете се за широко разпространение и силно влияние върху четящите от страна на Божието Слово.
 
Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg