Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Духовници съдят шотландското правителство заради затваряне на църквите

Main Pic
Публикувана: 02.02.2021
Автор: А. Кумар
Прочетена: 708
Коментари: 0
Двадесет и седем църковни лидери от Шотландия са завели съдебни искове срещу шотландското правителство. Те настояват за съдебно преразглеждане на по-строгите мерки, налагащи блокиране заради пандемията. Както вече ви информирахме Шотландия затвори църквите за присъствени богослужения и „наложи наказания за публичното поклонение“.
 
Църковните лидери твърдят в съдебния иск, че регламентите за коронавирус, наложени от правителството на Шотландия този месец „са в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека [членове 9 и 11] и шотландската конституция“. Съдебните дела се водят от представители на базирания в Лондон християнски правен център.
 
Искът е подаден от 27 църковни лидери, включително тези от Свободната църква на Шотландия, Епископалната църква на Шотландия и няколко независими църкви.
 
Премиерът на Шотландия Никола Стърджън издаде наредба, която влезе в сила на 8 януари. Според въпросната наредбата се предвижда „наказание от най-висок клас за онези църкви, които извършват присъствени богослужения или, например, кръщенета."
 
На 15 януари до шотландските министри беше изпратено писмо от името на църковните лидери, в което се казва: „Шотландските министри не успяха да разберат, че затварянето на местата за поклонение е непропорционална стъпка и има сериозни последици за свободата на религията. Шотландия е единствената нация в Обединеното кралство, която е затворила местата за поклонение в момента, а това не е в съгласие с ограниченията, въведени в другите страни.“
 
Пастирите предупреждават още, че ограниченията им забраняват да се грижат за материалните, емоционалните и духовните нужди на вярващите в техните църкви и общности.
 
Шотландските министри обаче отхвърлиха иска в писмо-отговор, в което се твърди, че държавата има право да „регулира светската дейност на църквите ... с цел защита на общественото здраве“.
 
В правната декларация църковните лидери поясняват, че публичното корпоративно поклонение, включващо физическото събиране на християните, е основен и незаменим аспект на тяхната религия. Лидерите подчертават, че „когато Божият народ не се събира за богослужения, фактически няма „църква“.“
 
П-р Нейтън Оуенс от църквата Максуел в Килмаурс е коментирал в изявление, че духовниците на практика са възпрепятствани да служат на уязвимото население. Той твърди, че е видял „ужасните последици“, произтичащи от затварянето на църквите.
 
„Смятаме, че отварянето на църквите е не само човешко право или шотландски конституционен въпрос, но е един от най-важните начини, по които нашето общество може да реагира на тази пандемия“, заявява Оуенс.
 
Пастир Уилям Филип, който ръководи 500-членната църква Tron в центъра на Глазгоу, предупреждава, че „най-бедните, най-възрастните и най-уязвимите“ нямат достъп до виртуалните богослужения на църквата му.
 
„Те са напълно изключени от възможността за християнско поклонение, което може да им даде утехата и насърчението в живота и смъртта“, казва Филип в изявление.
 
Пастир Джон Уилям-Ноубъл от баптистката църква „Грейс“ в Абърдийн посочва, че църквите признават пандемията като „много сериозен“ въпрос и „следват редица насоки, дадени от правителството с цел защита на здравето и безопасността“.
 
„Църквите демонстрираха, че са едни от най-сигурните места в обществото по време на пандемията“, казва той.
 
Христианският правен център цитира микробиолога Ян Бленхарн, който определи стратегията за заключване на църквите като „нелогична“.
 
„Нелогично е църковните помещения да могат да се използват за кръводарителски сесии, хранителни банки и други дейности за социална подкрепа и ако е необходимо за тестване и ваксинация срещу COVID-19“, но не и за обществено поклонение, цитира Бленхарн.
 
„Всъщност налице е неизбежното сравнение, че църковните служби не представляват по-голям риск от коронавирусна инфекция отколкото многото различни търговски дейности в сектора на производството, доставките и търговията на дребно и т.н., на които сега е разрешено да работят“, - заключава Бленхарн.
 
Източник; Christian Post
Превод: Петя Зарева
Photo: St Mary's,  Hadington
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg