Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелски християнин начело на националната полиция в Индонезия

Main Pic
Публикувана: 09.02.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 770
Коментари: 0
Индонезия назначи евангелски християнин за началник на националната полиция. Той е третият служител, представител на религиозно малцинство, заемащ тази позиция в най-голямата ислямска държава в света.
 
Генерал Листио Сигит Прабово произхожда от семейство, което има корени в Протестантската реформирана традиция. Той твърди, че е преживял духовна опитност и е член на Петдесятната църква "Бетел".
 
Преди назначението си Прабово е бил шеф на Агенцията за наказателно разследване на Индонезия. Той е бил единственият кандидат на президента Джоко Видодо, единодушно одобрен от Съвета на народните представители, долната камара на парламента в Индонезия.
 
Общността на църквите в Индонезия (CCI / PGI) приветства назначението на новия полицейски началник, заявявайки, че „религията на Прабово не играе определяща роля, а са важни неговите минали постижения и успехи, както и визията му за бъдещето на Индонезия като демократична, свободна, но правова държава”.
 
„Неговото назначение показва, че всеки гражданин има еднакви права да достигне лидерска позиция“, добавят те.
 
Римокатолическите епископи също подкрепят генерал Прабово.
 
По време на речта си при встъпването в длъжност ген. Прабово е обещал да подобри дейността на полицейските сили и да „насърчава многообразието“, за да се противопостави на дискриминацията, която индонезийските малцинства често търпят.
 
Той е заявил още, че ще се бори срещу екстремизма, ще подкрепя религиозната свобода и ще работи „за създаване на надеждна и прозрачна полиция, която да бъде защитник на всички граждани на нацията“.
 
Шефът на Националната полиция е подчертал, че под негово ръководство полицията „ще продължи да полага усилия за прилагане на закона, за да се справи с пандемията COVID-19 и да гарантира обществената безопасност“.
 
Прабово е израснал в Амбон, град на едноименния остров в Молукските острови, който се счита за отправна точка и днешна крепост на християнската проповед в Индонезия. В града има много църкви, християнски училища и образователни институции като известния християнски университет в Индонезия.
 
От 1999 до 2004 г. имигранти мюсюлмани се опитват да премахнат християнската вяра в Амбон, стотици църкви са изгорени и християните стават обект на мюсюлманската тълпа.
 
Тогава Прабово е шеф на полицията в няколко града на Ява. Той се прочува като защитник на християните, особено през 2011 г. след нападението срещу библейската църква Бетел в Соло (Суракарта). „Нападенията срещу християните не трябва да бъдат позволявани“, казва той.
 
В Индонезия радикалните мюсюлмани преследват целта да превърнат досегашната мултирелигиозна, многоетническа република в ислямски халифат. Насилието над християните се е увеличило през последните години.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
Photo: Asia News
 
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg