Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

СЕА с декларация относно затварянето на църквите в Алжир

Main Pic
Публикувана: 14.02.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1033
Коментари: 0

Световният евангелски алианс (WEA) периодично участва в сесиите на ОН в областта на Човешките права. За предстоящата сесия на Комитета по човешки права, която ще се проведе от 22 февруари до 23 март, СЕА е подал заявление, в което изразява своята позиция относно принудителното затваряне на църкви в страни като Алжир и Индия.

В съвместно изявление, заедно с Евангелския алианс на Алжир (EАА) и християнската организация Middle East Concern (MEC), WEA заклеймява решението на „алжирското правителство принудително да затвори протестантските църкви, отказвайки да разреши повторното им отваряне“.

Те припомнят, че „тринадесетте протестантски църкви, затворени през ноември 2017 г., остават затворени. Всички останали протестантски църкви все още са затворени поради мерките на COVID-19, докато властите разрешиха 183 джамии в провинция Тизи Узу и някои католически църкви да отворят отново“.
 
Според наредбата от 06-03 от февруари 2006 г. алжирските църкви изискват задължително разрешение, за да бъдат законни. Между 2017-2020 г. „на двадесет от 47 свързани с EАA църкви беше наредено да се затворят. 13 са принудително затворени и вратите им са запечатани поради неспазване на наредбата”, се казва в изявлението.
 
WEA обяснява, че EАA предоставя допълнителна легитимност на църквите, които не могат да се регистрират съгласно Наредба 06-03. „През 2012 г. ЕАА трябваше да се пререгистрира и да отговори на изискването за присъствие в минимум дванадесет провинции. Без потвърждение за регистрация от властите, Евангелските църкви в Алжир технически са лишени от официален правен статут”.
 
Подписалите декларацията призовават алжирското правителство да „анулира или преразгледа Наредбата 06-03, като посочва условията и правилата за немюсюлманските религии; да преразгледа състава на Националната комисия за немюсюлманските религиозни групи, за да включи представители на протестантското християнско малцинство”.
 
Освен това те молят „да приеме Евангелския алианс на Алжир (ЕАА) като официален представител на протестантските църкви; да даде разрешение на всички принудително затворени църкви да се отворят отново и да разреши на църквите, свързани с ЕАА, да продължат да използват наети помещения като места за поклонение, като оттеглят всички произволни предупреждения, заповеди за затваряне и обвинения срещу църкви и пастири”.
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg