Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Канадски пастир в затвора за присъствени богослужения

Main Pic
Публикувана: 18.02.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1570
Коментари: 0
Джеймс Коутс, водещ пастир на църквата GraceLife в провинция Албърта, Канада, е вкаран в затвора за провеждане на присъствени богослужения на фона на продължаващите ограничения заради ковид пандемията.
 
Адвокатът на Коутс, Джеймс Китчън, е заявил, че проповедникът е готов да остане зад решетките, защото е убеден, че върши "правилното нещо", съобщава CTV News.
 
В средата на декември инспекторът на здравните служби на Албърта, Джанин Ханрахан издава заповед срещу GraceLife, с която задължава църквата да гарантира, че всички вярващи, служители и лидери носят маски, докато са в сградата. В заповедта е наложено социално дистанциране на поне 3 метра между всички лица, като се ограничава заетостта на съоръжението до 15% или по-малко от общия оперативен капацитет на сградата.
 
През януари местните власти нареждат изпълнение на заповедта по съдебен ред. Пастирът е призован в съда, като здравната агенция разполага с правомощието да го затвори, ако той продължава да извършва богослужения в нарушение на правителствените постановления.
 
В края на януари здравните власти на провинция Албърта, издават още една заповед на Коутс, в която настояват той „незабавно да затвори GraceLife „до момента, в който помещенията се приведат в съответствие“ с наложените от правителството правила.
 
Коутс продължава да държи отворена GraceLife - църква с приблизително 400 вярващи, въпреки изричните заповеди на здравните власти.
 
Правосъдният център съобщава, че двама полицаи от Кралската канадска конна полиция са посетили Коутс след богослужението на 7 февруари.
 
„Служителите казаха на пастир Коутс, че е арестуван и трябва да се съгласи да спре да нарушава заповедите на Главния медицински директор на здравеопазването“, съобщават от Центъра. „Пастир Коутс обясни на полицаите, че не може да направи това, тъй като то би накърнило съвестта му и би му попречило да изпълни задължението си на свещенослужител, да ръководи своето паство в поклонение. След това полицаите си тръгнаха, без да го арестуват”.
 
Пастир Коутс си позволява да проведе присъствено богослужение и на 14 февруари, макар че е предупреден, че ще бъде арестуван във вторник. Всъщност във вторник той сам се предава в полицията.
 
„Вярващите от GraceLife отказват да приемат новите ограничения на правителството на Албърта“, казва адвокатът на църквата. „Първата им грижа е да се подчиняват на своя Бог, а не на правителството. Те продължават да се събират, както винаги на присъствени богослужения. Членовете на църквата ще оспорят този прекомерен и незаконен държавен тормоз, вместо да загърбят своите убеждения. Те вярват, че законно упражняват своите защитени от Хартата на правата, свободи и че правителствените ограничения не са оправдани."
 
В специално изявление, публикувано по-рано този месец, ръководството на църква GraceLife осъди продължаващите ограничения, като заяви: „Ние вярваме, че хората трябва отговорно да се върнат към нормален живот. Църквите трябва да се отворят, бизнесът да заработи, семействата и приятелите да се съберат около трапезата и хората да започнат да упражняват гражданските си свободи отново."
 
„В противен случай може да не си ги върнем“, продължават авторите на изявлението. „Всъщност някои казват, че почти сме достигнали точката на безвъзвратност. Защитете уязвимите, упражнявайте разумни предпазни мерки, но започнете да живеете живота си отново ... Живият живот крие рискове. Всеки път, когато седнем зад волана на автомобила, ние поемаме известна степен на риск. Приемаме този риск поради ползите от шофирането. Да, макар и силно преувеличени, има свързани рискове с ковид, както и с други инфекции. Човешкият живот, макар и ценен, е крехък. Смъртта грози всички нас. Ето защо се нуждаем от посланието на надеждата.“
 
Източник: Faith Wire
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg